El Nuri Camisi altında 12’nci yüzyıla ait ibadet yeri bulundu

Musul’da DAİŞ çetelerinin yerle bir ettiği El Nuri Camisi’nde yapılan kazılarda 12’nci yüzyıla ait bir ibadet salonu keşfedildi.

Haziran 2017 tarihinde DAİŞ çetelerinin patlayıcılarla imha ettiği El Nuri Camisi ve minaresi halen UNESCO tarafından restore ediliyor.

Kentin sembolik yapılarından olan El Nuri Camisi’nde yapılan kazılar sonucunda 12’nci yüzyıla ait bir ibadet salonunun temelleri bulundu.

AFP’ye konuşan Ninova Antik Eserler Departmanı Müdürü Hayreddin Nasır, “Eski ibadet salonunun temelleri 1940’lı yıllarda inşa edilen salondan daha geniş” dedi.

Bu keşfin EL Nuri Camisi ve eski ibadet salonunun yüzölçümünü tespit etmeyi sağlayacağı ifade edildi. Keşif, caminin tarihsel ve arkeolojik olarak önemini de arttırıyor.

Kazıları Birleşik Arap Emirlikleri finanse ederken, UNESCO’nun da desteği ile Antik Eserler Departmanı yürütüyor.

Hayreddin Nasır, kazılarda ayrıca eski mescidin altında “birbiriyle bağlantılı, taş ve alçı ile inşa edilmiş abdest alınan dört oda” bulunduğunu belirtirken, bu odaların her birinin 3,5 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğinde olduğunu ifade etti. Nasır, “Odalar yaklaşık 6 metre yerin altında ve 60 santimetre derinliğinde kaymaktaşı havzalar içeriyor” dedi.

El Nuri Camisi, 1172 yılında inşa emri veren Nureddin El Zinki’den adını alıyor. Cami daha sonra yıkıldı ve 1942 yılında renovasyon çalışmaları çerçevesinde yeniden inşa edildi.

Caminin minaresi El Hadba, dokuz asır boyunca orijinal olarak kalan tek yapıydı. DAİŞ’in şefi Ebu Bekir El Bagdadi, kamuoyuna ilk kez bu camide 2014 yazında görünmüş ve “halifelik” ilan etmişti. DAİŞ Musul’da yenildiğinde ise camiyi havaya uçurmuştu.

UNESCO, “Musul’un ruhunu yeniden yaşatmak” adlı girişimiyle 2019 yılında 100 milyon doları aşkın fon toplamıştı. Bu miktarın yarısı için Birleşik Arap Emirlikleri söz vermişti. Caminin restorasyon çalışmalarının 2023 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.