El Xerbi: Erdoğan amacına ulaşamayacak

Suudi Arabistan Gazeteciler Derneği-Cemiyeti Genel Başkanı Naser El Xerbi, Suudi Arabistan’ın kendisine karşı sert bir duvar olarak durduğunu bilen Erdoğan’ın amacına ulaşamayacağını söyledi.

Son bir haftadır Arap ülkelerine sıçrayan Suudi Arabistan’da başlatılan Türk mallarını boykot kampanyasına öncülük rolünü üstlenen Suudi Arabistan Gazeteciler Derneği-Cemiyeti Genel Başkanı Naser El Xerbi, boykotun Erdoğan’ın Araplara düşman politikasına karşı bir tavır, bir tutum olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’da başlayan ve son bir haftada neredeyse tüm Arap ülkelerine yayılan Türk malları, turizmi, film ve dizilerini boykot etme kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. Bu kampanyaya öncülük eden Suudi Arabistan Gazeteciler Derneği-Cemiyeti Genel Başkanı Naser El Xeribi, Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) sorularını yanıtladı. 

El Xerbi, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri tarafından Türk malları, turizmi, film ve dizilerini boykot etme kampanyası hazırlıklarının daha önce yapıldığını, ancak son bir haftada Arabistan halkının sesinin diğer Arap ülkelerinde yankılandığını söyledi. El Xerbi, Suudi halkının bu boykot kararıyla Erdoğan yönetiminin sadece siyasi değil, her boyutuyla Arap ülkelerine karşı bir düşmanlığı olduğunu iyi okuduğunu gösterdiğini kaydetti. El Xerbi, “Arabistan halkı kendi yönetiminin yanında yer alarak Erdoğan’ın bu düşman siyasetine karşı bir tavır, bir direniş bayrağını gösterdi. Hatta halk , ‘her ne kadar bizim yönetimimiz sabırlı davransa da bizim Erdoğan yönetiminin bu kirli siyasetine karşı tahammülümüz kalmadı’ dedi. Onun için bu son haftada boykot en üst seviyeye çıktı. Bu tavır ve tutum, Türkiye’nin Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine ilişkin ticareti veya ekonomik ilişkilerini çok büyük zora sokacaktır, Türkiye’nin ekonomisini etkileyecektir” dedi.

TÜRK MALLARINA ALTERNATİF

Bir sivil toplum örgütü ama diğer yandan da ekonomi alanıyla güçlü ilişkileri olduğunu söyleyen El Xerbi, bu kampanyaya en büyük destekçilerinden olan bir şirketin yönetim kurulunda kendisinin de yer aldığını paylaştı. Hem dernek hem de yöneticiliği yaptığı büyük şirketin amacının, artık Türk ürünlerinin kendi ülkelerine getirilmemesi ve olduğunu ifade eden El Xerbi, şöyle konuştu: “Türk malları-ürünleri yerine, bizim ulusal ürünleri ile yaşamlarını geçindiren ailelerimizin kazanma amacını güdüyoruz. Aynı zamanda dışarıdan, yani Türkiye’den getirilen ürünlerin alternatiflerini de yaratmaktır. Bu kampanyaya gazeteciler olarak öncülük etmekten ve tüm Arabistan halkının dikkatini bu kampanyaya çevirebilme başarısını göstermekten mutluyuz.”

Bu boykotun, aynı zamanda yalancı, sahtekar ve kirli bir yayın politikasına karşı da olduğunu belirten El Xerbi, “Çünkü Türk medyası, hem Suudi Arabistan hem de Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili çok kirli ve yalan yayınları yapmakta. Bu yalanları hem Arap halkına hem de tüm dünyaya deşifre ediyoruz” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN’IN ROLÜNÜN FARKINDALAR

El Xerbi, Erdoğan’ın, Suudi Arabistan’ın Arap ülkeleri üzerindeki ağırlığı ve önemini, kendisine karşı sert bir duvar olarak durduğunu iyi bildiğini kaydederek, şunları söyledi: “Amacına ulaşamayacağını anladı. Suudi’nin dünya ekonomisindeki önemini de biliyor. Türkiye ile Katar’ın terör örgütlerini finanse eden koalisyonu bir yandan zayıflıyor ama bir yandan da yaşamak için güçlendiriyorlar. İran’ın da içinde bulunduğu bu ittifakın kaynağını kurutmak için Suudi Arabistan’ın çabası devam ediyor. Boykot da bunun bir parçasıdır. Türkiye ekonomisi ve siyaseti üzerinde büyük bir etkisi olacaktır. Suudi Arabistan öyle sıradan bir Arap devleti değildir.” 

HALKLAR BİZİM KARDEŞİMİZ

Türkiye’de yaşayan tüm halklara da Arabistan halkının mesajının olduğunu belirten Suudi Arabistan Gazeteciler Derneği-Cemiyeti Genel Başkanı El Xerbi, “Türkiye’deki halklar bizim kardeşlerimizdir, bu boykot kararı Türkiye yönetiminin ülkemize ve halkımıza karşı yürüttüğü düşmanca siyasetinden kaynaklıdır. Onun için kardeşlerimizin Türk hükümeti ve diktatörüne karşı tavır almaları gerekiyor, çünkü bu düşman siyaseti Türkiye halklarının da zararınadır” şeklinde seslendi.