ELN’den ikinci tur seçimler için ateşkes

Kolombiya’nın son aktif gerilla hareketi ELN, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için tek taraflı ateşkes ilan etti.

Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Pazartesi yaptığı açıklamada 17 Haziran’da yapılacak ikinci tur seçimler öncesi ateşkes kararı aldıklarını duyurdu.

Ateşkes 15 Haziran’dan 19 Haziran’a kadar sürecek. Mayıs ayı sonunda yapılan ilk tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, muhafazakar İvan Duque kazanmıştı. Muhafazakar adayın karşısında solcu aday Gustavo Petro var.

İvan Duque, seçimleri kazanması halinde eski gerilla hareketi FARC ile yapılan barış anlaşmasını gözden geçireceği sözünü verdi. Duque, ayrıca mevcut Cumhurbaşkanı Manuel Santos’un ELN ile başlattığı barış müzakerelerine de çekince koydu.

İlk tur seçimlerde Duque oyların yüzde 39.1'ini, Petro ise yüzde 25.1'ini almıştı. Eski bir gerilla ve ideolog olan Petro, Venezuela eski Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'e yakın bir isim olarak değerlendiriliyor. Ancak Petro, Venezuela'nın mevcut Cumhubaşkanı Nicolas Maduro ile arasına mesafe koyarak, Maduro'yu "diktatör" olarak niteledi. Petro, "200 yıllık şiddet ve eşitsizliğe" son vermek istiyor.

Hükümet ile FARC arasında 2016’da imzalanan barış anlaşmasından sonra, ELN ülkedeki tek aktif gerilla hareketi olarak kaldı. ELN, birinci turda da askeri eylemlerini askıya almıştı. Santos hükümeti ile ELN arasındaki barış müzakereleri Küba’da sürüyor.

Kolombiya’da son 50 yıl içerisinde yaşanan çatışmaların sonucu olarak 260 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 83 bine yakın kişi kayboldu ve 7.4 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.