Endonezya’da felaketin bilançosu 1700 ölüye yaklaştı

Endonezya’nın Silawesi adasını vuran 7.5 şiddetindeki deprem ve tsunamide hayatını kaybedenlerin sayısı 1.700’e yaklaştı. Palu kentinde bini aşkın kişi kayıp.

28 Eylül’de meydana gelen deprem ve tsunamide resmi bilançoya göre en az 1.649 kişi hayatını kaybetti.

Silawesi adasının batı kıyısındaki 350 bin nüfuslu Palu kentinde, bini aşkın kişinin kayıp olduğu tahmin ediliyor. Palu’da Petobo ve Balaroa mahalleleri yerle olarak, adeta haritadan silindi.

Kayıpları canlı bulma umudu tükenirken, yetkililer henüz resmi olarak arama çalışmalarını durdurmadı. Kurtarma ekipleri, çok sayıda kişinin yıkıntılar altında olduğunu ve bedenlerinin çürümekte olduğundan endişe ediliyor.

TOPLU MEZARLIK ÖNERİSİ

Güvenlik Bakanlığı, en fazla etkilenen bölgelerin toplu mezarlıklara dönüştürülmesi ve kutsallaştırılması gerektiğini söyledi.

Hayatta kalan binlerce kişi Palu’yu terk etmeye devam ederken, hastaneler dolu, tedavi imkanları yetersiz. Bu nedenle yaralılar komşu kentlere gönderiliyor.

Birleşmiş Milletler, Cuma günü yaptığı açıklamada acil yardım faaliyetleri için 50.5 milyar dolarlık bir plan hayata geçirdiklerini bildirdi.

Günlerce süren bekleyişten sonra uluslararası yardım felaket bölgesine ulaşmaya başladı. Ancak yine de zorlukla yapılıyor. Palu’daki küçük havaalanı ancak sınırlı sayıda uçuşu karşılayabiliyor.

SAĞLIK RİSKİ VARMI

Arama çalışmalarında her gün yeni ölü bedenlerle karşılaşılıyor. Çürüyen insan bedenlerinin sağlık açısından sorun oluşturup oluşturmadığı yönünde de tartışmalar başladı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık üzerindeki tehlike çok düşük bir ihtimal. Örgüt, depremler, volkan püskürtüleri ve tsunamilerden sonra hiç büyük salgın hastalıkların başlamadığını belirterek, sadece bir salgın sonucu ölümler yaşandığında gerçek bir tehlikenin var olacağını kaydetti.