Endonezya’da tsunami : 168 ölü, onlarca kayıp var !

Endonezya’da yanardağ patlaması ardından yaşanan tsunamide an az 168 kişi hayatını kaybetti, onlarcası kayboldu.

Sumatra adasının güney kıyıları ve batı ucunu vuran dalgalar yüzlerce binayı alıp götürdü.

Tsunami, Cumartesi günü saat 21.30 sıralarında yaşandı. Dev dalgalar, Anak Krakatoa yanardağının patlamasında sonra oraya çıktı.

Ulusal Felaket Yönetim Kurumu sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, hayatını kaybedenlerin sayısının 168’e ulaştığını belirterek, “745 yaralı var ve 30 kişi kayboldu” dedi.

Krakatoa, 19’un yüzyılda faaliyete geçtiğinde, dev bir duman bulutu oluşmuş, küller ve taşlar 20 kilometre yükseğe kadar fırlamıştı. Bölge volkan patlaması nedeniyle kararmış ve tsunami meydana gelmişti. Bu patlama ve tsunami sonucunda 17 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Endonezya takımadası 17 bin ada ve adacıktan oluşuyor. Üç büyük tektonik plakanın birleştiği bu ülke, Pasifik Ateş Kemeri üzerinde yer alıyor.

28 Eylül’de 7.5 şiddetinde yaşanan deprem ve tsunamide, Palu kenti yerle bir olmuş, en az 2.073 kişi hayatını kaybetmişti. 5 bin kişi ise halen kayıp. Çoğu yıkılan binaların altında kaldı.

2004 yılında, Sumatra adası açıklarında 9.3 şiddetindeki depremin yol açtığı tsunami Hint Okyanusu kıyılarında 220 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Bunların sadece 168 bini Endonezya’da hayatını kaybetmişti.