Erdoğan’ın diktatör dostu Ömer El Beşir istifa etti!

Cezayir’den sonra 30 yıldır iktidarda olan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, sokakların baskısı sonucu istifa etti. El Beşir ve yakın çevresi ev hapsine alındı.

1989’dan bu yana iktidarda olan ve soykırımla suçlanan Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, istifa etti. Ulusal televizyon, ordunun önemli bir açıklama yapmak üzere olduğunu, askeri birliklerin Nil nehri üzerindeki köprüler ile başkent Hartum üzerindeki stratejik köprülere konumlandığını bildirdi.

Geçiş hükümeti kurmak için istişareler başlarken, onbinlerce kişi de sokaklara çıktı. Özellikle Savunma Bakanlığı binasının bulunduğu alanda kalabalıklar bir araya geldi. Hafta sonundan bu yana bakanlık önünde oturma eylemi yapan kitle, ordunun halkın yanında yer almasını istiyordu.

EV HAPSİ

Reuters’a konuşan kaynaklar Ömer El Beşir ve bir çok yakın çevresinin cumhurbaşkanlığı sarayında ev hapsine alındığını belirtiyor.

Sudan’daki protesto gösterileri 19 Aralık’ta ekmek fiyatının üç katına çıkması ve diğer ekonomik sıkıntılara karşı başlamış, kısa sürede Ömer El Beşir rejimine karşı bir harekete dönüşmüştü.

2011’de Güney Sudan’ın referandum yoluyla bağımsızlığını kazanması ardından petrol rezervlerinin dörtte üçünü kaybeden Sudan’da, enflasyon yüzde 70’e ulaşmış durumda. 2003 yılında Darfour’da yapılan soykırım nedeniyle halen birçok ülkenin yaptırım uyguladığı Sudan’da ABD’nin geçtiğimiz yıl yaptırımları kaldırma kararı da, yatırımları çekmeye yetmemişti.

1989 yılından bu yana darbe ile ele geçirdiği iktidarı bırakmayan Ömer El Beşir, 2010’dan bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yana savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım işlemekle suçlanıyor. Buna rağmen iki kez ülkenin başına seçildi. En son 2015’te yüzde 94,5’lik oy oranı ile seçildi. El Beşir, anayasada değişiklik yaparak, üçüncü kez aday olmaya hazırlanıyor. Beşir ayrıca, ülkesinin kamu fonlarından 9 milyar doları cebe indirmekle de suçlanıyor.

ERDOĞAN’IN DİKTATÖR DOSTU

Ömer El Beşir, Erdoğan’ın diktatör dostları arasında yer alıyor. Hakkında uluslararası tutuklama kararı olmasına rağmen Türkiye’yi ziyaret eden Ömer El Beşir, Erdoğan için “iyi bir Müslümandı”.

2009’da Erdoğan henüz Başbakan olduğu sırada Beşir'in Türkiye ziyaretini savunurken, Darfur'a gittiğini ve orada soykırım tespitini yapamadığını söylemişti. Erdoğan, "Bir Müslüman soykırım yapamaz" diyerek dostu Beşir’e arka çıkmıştı. Erdoğan’ın “tespit etmediği” Beşir’in suçları çok ağır. Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu (UCMK), 2003'ten sonra Darfur'da hükümet destekli milis gücü Cancavitlerin 200 binden fazla sivili öldürüldüğünü, sistematik tecavüzler yaşandığını ve milyonlarca insanın yerinden edildiğini kaydetmişti.