Erdoğan Londra’ya gidiyor, insan hakları örgütleri tepkili

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta Londra’ya yapacağı ziyaret öncesi insan hakları ve basın özgürlüğü kuruluşları, İngiliz Başbakan Theresa May’e çağrıda bulundu. May’dan Erdoğan’a baskı yapması istendi.

İngiltere Başbakanlığı, Theresa May, Erdoğan’ı Salı günü Birleşik Krallık’ta ağırlayacağını duyurdu. Türkiye’de seçimler öncesine gelen bu buluşma, insan hakları ve basın özgürlüğü kuruluşlarının tepkisine dikkat çekti. Erdoğan’ın ise ziyaretine Pazar günü başlaması bekleniyor.

İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan’ın ziyaretinin iki ülkenin “terörizmle mücadele, göç, bölgesel istikrar, ticaret ve diğer can alıcı konularda yakın işbirliği sağlamak açısından bir fırsat" sunuyor.

Uluslararası Af Örgütü İngiltere Direktörü Kate Allen, yaptığı açıklamada "Ziyaret, Theresa May'in Türkiye'de insan hakları ve sivil toplumun gelişiminin Birleşik Krallık açısından bir öncelik olduğunu Cumhurbaşkanı'na göstermesi için bir fırsattır" dedi.

Türkiye’deki OHAL koşullarına dikkat çeken Allen, "Olağanüstü Hal örtüsü altında Türk makamları kasten sivil toplumu parçalamaya, insan hakları savunucularını hapse atmaya, organizasyonları kapatmaya ve boğucu bir korku iklimi yaratmaya koyuldu" ifadelerini kullandı.

Bir tepki de ifade özgürlüğü savunucusu Uluslararası Yazarlar Birliği PEN’den geldi. PEN-İngiltere’nin Londra’da Salı günü Türkiye’de medyaya özgürlük sloganı ile bir protesto eylemi düzenlemesi bekleniyor.

Medya özgürlüğünü savunan Editörler Derneği (Society of Editors) de Başbakan May’e hitaben açık bir mektup yayınladı. Dernek, May’den "Türkiye’de basın özgürlüğünün durumuyla ilgili rapor edilen son derece gerçek endişeleri" dile getirmesini istedi.