Erivan’da tüm yollar tutuldu

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da onbinlerce kişi sokaklara çıkarak havaalanı girişi dahil neredeyse tüm yolları bloke etti.

Muhalefet lideri Nikol Paşiniyan’ın Parlamento tarafından Başbakan seçilmemesi ardından, Paşiniyan Ermeni halkını sivil itaatsizliğe çağırdı.

Bu Çarşamba günü havaalanına giden yol dahil olmak üzere kentin neredeyse tüm sokakları tutuldu. Çok sayıda işyeri kapatıldı.

Eylemlere öncülük eden milletvekili Nikol Paşiniyan’ın Salı günü Parlamento’daki oylamada Başbakan seçilmemesi, sokaklarda büyük hayal kırıklığı yarattı. Paşiniyan, 45 vekilin oyunu alırken, 8 oya daha ihtiyacı vardı. Ancak parlamentoda çoğunluk istifacı Başbakan Serj Sarkisyan’ın Cumhuriyetçi Partisi’nde bulunuyor. Bu parti, Paşiniyan aleyhine oy kullandı. Paşiniyan, parlamentodaki konuşmasında iktidar partisi vekillerine dönerek, seçilmemesi halinde “siyasi tsunami” uyarısında bulunmuştu.

13 Nisan’dan bu yana Ermenistan’da onbinler sokaklarda eylem yapıyor. 23 Nisan’da Serj Sarkisyan, sokakların tepkisi karşısında istifa etmek zorunda kalmıştı.

Eylemciler, ikinci Cumhurbaşkanlığı dönemini tamamladıktan sonra parlamento tarafından başbakan seçilen Serj Sarkisyan’ın iktidarı bırakmamasına tepki gösteriyordu. Ermenistan anayasası, Sarkisyan’ın ikiden fazla kez Cumhurbaşkanı olması önünde engeldi. 2015’te yapılan bir reformla, Cumhurbaşkanı’nın rolü protokol düzeyine indirilirken, Başbakan’ın yetkileri arttırıldı. Bu tartışmalı düzenleme ardından Sarkisyan’ın Başbakan olarak iktidarda kalmaya devam etmişti. Bu da tepkilerin odağında yer alıyordu. Sarkisyan’ın iktidarı döneminde yoksulluk ve yolsuzluk gerilemedi. Oligarklar halen ülke ekonomisinde egemenliğini sürdürüyor.