Ermeniler Strasbourg'da yürüdü: Avrupa sessizliğini bozmalı

Ermeniler diasporası, sanal ağlar üzerinde yapılan çağrılar üzerine Fransa’nın Strasbourg kentinde kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenledi.

Ermeni diasporası, Eylül ayı sonundan bu yana Azerbaycan ve Türk devletinin, Suriye'den taşınan çete grupları ile birlikte Artsah'a (Yukarı Karabağ Cumhuriyeti) yönelik işgal saldırılarını protesto ediyor.

Cuma günü Avrupa'nın bir çok yerinden binlerce Ermeni, Strasbourg’da buluştu.

Sanal ağlar üzerinden yapılan çağrılarla Avrupa Konseyi önünde bir araya gelen binler “Aliyev, Erdoğan terörist” sloganları atarak işgalin Türkiye ve Azerbaycan ortaklığında geliştiği tepkisinde bulundu.

Yürüyüş ve miting, AKMP Daimi Komitesi'nin Türkiye raporunu tartıştığı güne denk getirildi.

Avrupa Konseyi (AK) İzleme Komitesi'nin, 19 Aralık tarihinde Türkiye’deki hak ihlallerine ilişkin yayınladığı rapor, Daimi Komite tarafından kabul edildi.

Sabah saatlerinde AK önünde bir araya gelen Ermeniler, AİHM önüne kadar yürüdüler.

AİHM önünde Azerbaycan ve Türkiye’nin insanlığa karşı suç işlediğini dile getiren eylemciler, AİHM ve Avrupa ülkelerini Türkiye ve Azerbaycan’a karşı tutum almaya çağırdı.

Kitle daha sonra yürüyüş halinde AK önüne geri döndü. Ermeni diasporası, TJK-E aktivistlerinin bir haftadır sürdürdüğü oturma eylemi alanı önüne gelindiğinde ise Kürtler ve Ermeniler birlikte “Katil Erdoğan” sloganları atarak, Türk faşizmini kınadılar.

Fransa’nın Bretonya bölgesinde bulunan Ermeni Derneği’nde yönetici olan eylemcilerden Vigel, Ermenistan’da doğduğunu, Fransız vatandaşı olduğunu belirterek, sanal ağlarda yapılan çağrılar üzerine eyleme katıldığını ifade etti.

Vigel, şöyle konuştu: “Biz burada Ermeni halkı olarak bulunuyoruz. Artsah’ın Dağlık Karabağ olarak isimlendirilmesi Azerbaycan ve Türkiye’nin politikası. Orasının ismi binlerce yıldır Artsah'tır. Orada yaşayan halkın tek istediği barış ve huzur içerisinde yaşamaktır. Türk Devleti cihatçılar aracılığıyla Kürtleri katletti. Şimdi de Ermenileri katletmek için aynı çeteleri göndermiş bulunmakta ama hiç bir devlet buna karşı net bir tavır almış değil. Türkiye Neo – Osmanlıcılık hayalleri içerisinde her tarafa saldırmaktadır. Özellikle Kürtler, Ermeniler gibi halkları bu cihatçılara kırdırma arzusundadır. Avrupa’nın, dünyanın bu sessizliğini kınıyoruz.”

Marta Pipoyan isimli diğer bir eylemci Brötanya’dan eyleme katıldığını ve eylemin sözcülüğünü yaptığını belirterek, Azerbaycan ve Türkiye tarafından Artsah’da bir katliamın gerçekleştirilmeye çalışıldığını belirtti.

Marta, “Biz bugün burada Avrupa’nın Türkiye ve Azerbaycan’ın halkımıza yönelik bu katliamına karşı sessizliğini bozması için bir araya geldik. Avrupa kurumlarının sessizliğine son vermesi ve bu barbar saldırılara karşı tavır alarak Ermenilere yönelik bu yeni imha konseptini durdurması gerekiyor" dedi.

Eylemci, "Türkiye Pantürkist hayaller peşinde. İnsan hakları kurumlarının, Avrupa kurumlarının gecikmeden bu tarafsızlıktan geri adım atıp, savaşa karşı taraf olması gerekiyor. Bir an önce bu katliamlara son vermek için adım atılması gerekiyor" diye ekledi.