Ermenistan-Azerbaycan çatışması: En az 49 Ermeni asker öldü

Azerbaycan’ın Ermenistan’a yönelik yoğun bombardımanları ve yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 49 Ermeni askerin hayatını kaybettiği bildirildi. Fransa, BM Güvenlik Konseyi’ne başvuracak.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında, 2020’deki Yukarı Karabağ savaşından bu yana en ölümcül çatışmalar yaşandı.

Parlamentoda konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, mevcut durumda 49 askerin hayatını kaybettiğini ancak bunun “ne yazık ki” nihai bilanço olmadığını belirtti.

Azerbaycan’ın “saldırganlığına” tepki gösteren Paşinyan, uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

Azerbaycan da kayıplarının olduğunu kabul etti ancak sayı vermedi.

İki ülke arasında hakem rolü oynayan Rusya, taraflar arasında bir ateşkesi müzakere ettiğini duyurdu. Moskova’ya göre ateşkes saat 06.00’dan itibaren yürürlükte. Ancak ne Bakü ne de Erivan henüz bunu doğrulamadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Nikol Paşinyan ile yaptığı telefon görüşmesi ardından bu durumu BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını açıkladı. BM Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını Fransa yapıyor.

Erivan ve Bakü, son 30 yılda iki kez Yukarı Karabağ için büyük savaşa girdi. Son savaş 2020’de yaşandı.

Yeni çatışmalar AB’nin arabuluculuk ettiği barış sürecini tehdit ediyor. Paşinyan, bu yeni gerilimle “Azerbaycan’ın barış sürecini baltalamakta olduğunu” söyledi.

Ermenistan Başbakanı gece yarısından kısa bir süre sonra başlayan çatışmaların yoğunluğunun salı sabahı itibariyle azaldığını sözlerine ekledi.

ABD de gece saatlerinde yaptığı bir açıklamada “son derece endişeli” olduklarını belirterek, derhal ateşkes yapılması çağrısında bulundu.

Azerbaycan’ın ittifakı Türkiye ise Ermenistan’ı suçlayarak, “provokasyonlara” son vermesini istedi.

Azerbaycan’ın Ermenistan’a yönelik bombardımanından yaklaşık iki gün önce Türk devleti uçaklarla yüklü miktarda silah Bakü’ye göndermişti.