Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan istifasını açıkladı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan bir basın açıklamasında, "halk ve ülke için zor bir dönemde dış ve iç politikanın önemli süreçlerini etkilemek için gerekli araçlara" sahip olmadığını söyleyerek istifa ettiğini duyurdu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, bu “zor zamanlarda” ülkesinin siyasi hayatı üzerinde hareket edemediğini öne sürerek, esasen törensel olan bu görevden istifa ettiğini duyurdu .

Sarkisyan, resmi internet sitesinde yayınlanan bir açıklamada, "Bu duygusal olarak motive edilmiş bir karar değil ve belirli bir mantıktan kaynaklanıyor. Cumhurbaşkanı, halk ve ülke için zor zamanlarda önemli dış ve iç politika süreçlerini etkileyecek araçlardan yoksundur" dedi.

Nisan 2018'den bu yana görevde olan 68 yaşındaki Armen Sarkisyan, Ermenistan'ın tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü konusunda uzun zamandır rakibi olan Azerbaycan ile 2020 savaşında yenilmesinin ardından siyasi bir krizin merkezinde yer alıyordu.

Sarkisyan ve Paşinyan, Kafkasya'da bu iki eski Sovyet cumhuriyeti arasında Eylül 2020'de 6 bin 500'den fazla kişinin ölümüne neden olan ihtilaf sonrasında genelkurmay başkanının görevden alınması kararı konusunda anlaşamadı .

Armen Sarkisyan, Mart 2018'de cumhurbaşkanı seçilmeden önce 1996-97'de kısa bir süre ülkenin başbakanı olarak görev yaptı.

“Kadife devrim”den üç yıl sonra, ülke, Nikol Paşinyan'ı hükümetin başına getiren bu halk ayaklanmasının yarattığı büyük umuttan çok, ekonomik olduğu kadar siyasi bir krizin de sancıları içinde.