Ermenistan’da çözüme doğru

Ermenistan’da haftalardır süren yoğun protesto gösterilerinin sonlandırılması konusunda artık başbakan olarak seçilmesine kesin gözüyle bakılan muhalefet liderinden çağrı geldi.

Eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başbakan olarak seçilmesi ardından muhalefet lideri Nikol Paşiniyan öncülüğünde başlatılan protesto gösterilerinde dün başkent Erivan’a giden yollar kapatılmıştı.

Başbakanlık adaylığı Sarkisyan liderliğindeki Cumhuriyetçi Parti’nin karşı oyları nedeniyle reddedilen Paşiniyan, bu partinin son yapılan müzakereler sonucu kendisini destekleme kararı aldığını duyurdu. Paşiniyan, önümüzdeki hafta parlamentoda yapılacak ikinci tur başbakanlık seçimlerinde aday olduğunu ilan etti.

105 sandalyeli parlamentoda 58 sandalyesi bulunan Cumhuriyetçi Parti’nin Paşiniyan’a verdiği destek ise henüz resmi olarak duyurulmadı. Ancak parti kendi adayını çıkarmayacak.

Paşiniyan ise, taraftarlarından önümüzdeki hafta yapılacak başbakanlık için parlamento oylamasına kadar protesto eylemlerine ara verilmesini istedi. Muhalefet lideri, seçimin yapılacağı gün 500 bin kişinin kendisine destek vermesini beklediğini savundu.

Öte yandan halen iktidarda olan Ermenistan Cumhuriyetçi Parti Başkanı Vagram Bagdasaryan, 8 Mayıs’taki oylamada aday çıkarmayacaklarını ilan etti. Bagdasaryan, parlamentonun üçte birinin aday göstereceği bir başbakanı destekleyeceklerini söyledi.

105 üyeli Ermenistan Parlamentosu’da başbakanın seçilebilmesi için en az 53 oy gerekiyor.