Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmalar yeniden başladı

Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınır hattındaki çatışmalar, bir günlük ateşkesin ardından yeniden başladı.

Her iki ülkenin Savunma Bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalara göre kuzey sınırındaki çatışmalar Perşembe sabahı yeniden başladı.

Bakü ve Erivan, birbirlerini suçlayarak saldırılara karşılık verdiklerini bildirdi.

Salı ile Çarşamba arasında sınır hattında sakin bir gece yaşanmıştı.

15 Temmuz günü bir açıklama yapan Ermenistan Savunma Bakanlığı’na göre Azerbaycan güçleri 12 Temmuz’da sınırda provokatif eylemlerde bulunarak askeri çatışmalara neden oldu.

Armenews sitesine göre Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Artsrun Karapeti Hovhanisyan, Azerbaycan’ın sivil bölgeleri, iki fabrika ve bir gaz boru hattının hedef aldığını ancak herhangi bir sivil kaybın yaşanmadığını belirtti. Ermenistan medyası tarafından yayınlanan görüntülerde de Azerbaycan obüslerinin sivil yerleşim alanlarına düştüğü ve bir çok evin zarar gördüğü görüldü.

Pazar gününden beri sınır hattındaki çatışmalarda biri general olmak üzere 11 Azerbaycan askeri öldü. Ermenistan cephesinde ise iki askerin öldüğü belirtiliyor.

Ermenistan ve Azerbaycan, 1990’lı yılların başından bu yana, Ermeni çoğunluklu Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için çatışma halinde. Bu bölge, 1991 yılında Ermenistan’ın desteği ile tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti. Azerbaycan ile çıkan savaşta 30 bin dolayında kişi hayatını kaybetti ve bu savaş 1994’te ateşkesle sonuçlandı.