Eski FARC liderine suikast girişimi

Kolombiya makamları, eski FARC lideri Rodrigo Londono’ya yönelik bir suikast girişiminin boşa çıkarıldığını açıkladı.

Kolombiya Cumhurbaşkanı İvan Duque, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, polis ve savcılığın, Valle del Cauca ilindeki Alcala’da “ortak bir operasyon” ile, FARC liderine karşı suikast girişimini önlediğini bildirdi.

Gerilla hareketinin feshedilmesiyle aynı isimle siyasi partiye dönüşen FARC’ın Başkanı Rodrigo Londono’ya yönelik suikast planının bir ihbarcı tarafından yetkililere bildirildiği kaydedildi.

Polis şefi Oscar Atehortua, gazetecilere yaptığı açıklamada ihbar ardından kod adı Timoşenko olan 60 yaşındaki Londono’nun güvenliğinin arttırıldığını ve Cumartesi günü yolda bir kontrol noktası kurularak, eşkali belirlenen iki motosikletli kişinin tespit edildiğini söyledi. Tabancalı şüphelilerin polisi fark etmesiyle çatışma çıktığı ve ikisinin öldürüldüğü öne sürüldü. Polis şüphelilerin, FARC liderinin evine yaklaşık bir kilometre mesafede tespit edildiklerini sözlerine ekledi. Şüphelilerden birinin, 17 yıl boyunca FARC saflarında savaşan bir gerilla olduğu açıklandı.

Polis şefi, saldırı girişiminde bulunanların FARC’tan ayrılan ve Hernan Dario Saldarriaga tarafından yönetilen muhalif grubun üyeleri olduğunu belirtti. Kod adı El Paisa olan Saldarriaga, Ağustos 2019’da kurulan yeni silahlı hareketin şeflerinden biri olarak belirtiliyor. Yeni grubun başında, eski barış müzakerecisi Ivan Marquez bulunuyor.

Barış anlaşmasının imzalayan eski gerillalar defalarca yetkililerden, savaşçılar için daha fazla güvenlik talep etmişti. 2016’daki barış anlamasından sonra onlarca gerilla katledildi. Yetkililer, sözkonusu gerillaların uyuşturucu taciri gruplar, hatta FARC’lı muhalifler veya Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) tarafından öldürüldüğünü iddia ediyor. Birleşmiş Milletler’e göre 2019 yılında 77 eski FARC’lı savaşçı katledildi.

Kolombiyalı yetkililer, yeniden silahlı mücadeleye geçen grubun başındaki Marquez ve Saldarriaga’nın komşu Venezuela’da olduğunu öne sürüyor.

2016’da yapılan barış anlaşmasından sonra FARC kendisini feshederek siyasi partiye dönüşmüştü. BM’nin kayıt altına aldığı 13 bin üyenin çoğunu da silahlarını teslim etmişti.

Bugün devletin taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle ya da barış anlaşmasını reddederek yeniden silahlanan grupların 2 bin 300 dolayında savaşçısı olduğu belirtiliyor.