Eşref Gani: Afganistan’da iç savaş kaçınılmaz

Taliban ilerleyişini sürdürürken Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, 1990’lı yıllardakine benzer bir iç savaşa hazırlanıyor. Gani, Taliban’ı durdurmak için yerel milisler ve savaş ağaları ile çalışmak istiyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, bu salı günü yaptığı açıklamada “Afganistan’da iç savaş kaçınılmaz” dedi.

Gani, 1990’lı yıllardakine benzer bir iç savaşa hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı, kendilerini savunabilmeleri için halkı silahlandırmayı öngörüyor. Gani’nin özellikle yerel milisler ve savaş ağaları ile çalışmak istediği belirtiliyor.

Gani’nin sözcüsüne göre Cumhurbaşkanı Taliban ile barış müzakerelerinde herhangi bir ilerleme sağlanması konusunda karamsar olduğunu belirtmekle birlikte, diyaloga açık olduğunu ifade etti.

Taliban ile hükümet arasındaki son görüşmeler 17 Temmuz’a dayanıyor. Her iki taraf da müzakereleri sürdürme niyetlerini açıklamış ancak yeni bir tarih vermemişlerdi.

Bu sırada Taliban ülkedeki hakimiyetini güçlendirmeye devam etti. Cuma gününden bu yana 34 vilayet başkentinin 6’sı Taliban’ın denetimine geçti. 4 vilayet başkentinde çatışmalar sürerken Taliban, Belh vilayetinin başkenti Mezar-ı Şerif’e de saldırı başlattı. Kuzeyin üç vilayet başkenti olan Mezar-ı Şerif, Pul-i Humri ve Feyzabad’a yönelik saldırıların şimdilik püskürtüldüğü bildirildi.

ABD’nin mayıs ayından itibaren resmi olarak güçlerinin çekmeye başlamasından sonra Taliban her cepheden saldırıya geçti. Amerikan güçlerinin çekilişi de neredeyse tamamlandı.

SOVYETLERİN ÇEKİLMESİNDEN SONRAKİ İÇ SAVAŞ

Sovyetlerin Afganistan’dan 1989’da çekilmesinden sonra Afgan komünistler tek başına radikal dinci mücahitler karşısında kendilerini savunmak zorunda kalmıştı. Birkaç yıl süren iç savaştan sonra, 1992 yılında Necibullah hükümeti düşmüş ve Kuzey İttifakı (Afganistan Birleşik İslami Kurtuluş Cephesi) iktidarı almıştı. Bunun üzerine farklı fraksiyonlar arasında yeni bir iç savaş başlamıştı. 1989 ile 1992’deki iç savaşta 50 bin kişi hayatını kaybetmişti.