Eta kasırgası 200 can aldıktan sonra Küba'yı vurdu

Orta Amerika'da çok sayıda ülkede 200 dolayında kişinin ölümüne neden olan Eta kasırgası, Pazar günü Küba'ya ulaştı. Kasırganın Atlantik üzerinden Florida'ya doğru yol alması bekleniyor.

Şiddeti fırtına düzeyine inen Eta kasırgası Pazar günü şiddetli rüzgarlar ve yağışlarla Küba'ya ulaştı. İlk gelen bilgiler arasında can kayıpları veya hasar yoktu.

Küba Meteoroloji Enstitüsü, rüzgarın hızının saatte 95 kilometreye kadar çıktığını ve turistik merkezleri de vurduğunu bildirdi.

Küba'nın doğusunda şiddetli yağışların da olduğu bildirildi. Sivil savunma ve yerel makamlar, su baskınları yaşanabileceği endişesiyle binlerce kişiyi güvenli alanlara tahliye etti.

Hava tahmincilerine göre Florida yarımadasına doğru ilerliyor. Eta fırtınasının Atlantik okyanusundan geçerken daha da şiddetlenerek, kasırgaya dönüşeceği tahmini yapıldı.

Florida Valisi Ron de Santis, Cumartesi günü güney kontluklarında acil durum ilan etti. Güneydeki Keys adalarında okullar Pazartesi günü tatil olacak. Yetkililer acil barınma yerleri açtı ve halkın evlerini su baskınlarından koruması için kum torbaları dağıtmaya başladı.

Eta kasırgası, Salı günü ilk olarak Karayip kıyılarını vurdu. 4'üncü kategoriye çıkan şiddetli kasırga beraberinde saatteki hızı 140 kilometreye varan rüzgarlarla gelen Eta, daha sonra şiddetini azaltarak Nikaragua ve Honduras'tan geçti.

Şiddetli yağışlar Kosta Rika, Panama ve Salvador ile Meksika'yı da etkiledi. Özellikle Meksika'nın en yoksul eyaletlerinden Chiapas yetkilileri, en az 20 kişinin öldüğünü bildirdi.

En ağır bilanço Guatemala'da yaşandı. Yetkililer en az 150 kişinin öldüğü ya da kaybolduğunu duyurdu.

Honduras'ta Cumartesi günü açıklanan bilançoya göre en az 23 kişi şiddetli sel felaketlerinde hayatını kaybetti.