Eta kasırgasında 170'e yakın kişi öldü ya da kayboldu

Eta kasırgası Orta Amerika'da ilerlemeye devam ederken, şimdiye kadar 170'e yakın kişinin ölümüne ya da kaybolmasına yol açtı. Felaketten yüzbinlere kişi etkilendi.

Eta kasırgası Orta Amerika'nın altı ülkesini vurdu. Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei, kuzey Guatemala'da yerlilere ait köylerde fırtınanın neden olduğu toprak kaymalarında 150 dolayında kişi öldüğü ya da kaybolduğunu açıkladı. Guatemala'nın kuzeyindeki yerli köyü Queja neredeyse tamamen toprak altında kaldı.

Eta kasırgası ayrıca Panama'da 3'ü çocuk 5 kişi, Honduras'ta 8, Kosta Rika'da 2, Nikaragua'da 2, Salvador'da 1 kişi kişiyi öldürdü. Her altı ülkede de ağır maddi hasarlar oluştu.

ABD Kasırga İzleme Merkezi (NHC), "Pazartesi sabahına kadar, Eta'nın neden olduğu şiddetli yağmurlar Orta Amerika'nın bazı bölgelerinde felaket ve tehlikeli sellere ve heyelanlara neden olacaktır" diye uyardı.

NHC, Eta'nın bu Cuma günü Karayip Denizi'nin ılık suları üzerinde güç kazanmasının beklendiğini ve hafta sonu Meksika'nın güneydoğusunu, sonra da Küba, Jamaika, Cayman Adaları ve Florida'nın güneyi tehdit edeceğini tahmin ediyor.

ETA kasırgasının geçtiği ülkelerde yüzbinlerce kişi etkilendi. Şiddetli yağmurların Honduras'ta 338 bin 563 kişiyi etkilediği ve bunların 2 bin 764'ünün tahliye edildiği bildirildi.

Saatteki hızı 240 kilometreye varan rüzgarlarla gelen Eta kasırgası, Salı sabahı Nikaragua'nın Karayip kıyısındaki ana şehir olan Bilwi yakınlarında karaya çıkmıştı. Nikaragua yetkilileri, tedbir amacıyla kıyı bölgelerinde 20 bin dolayında kişiyi tahliye etti.

Ulusal Acil Durum Komisyonu'na (CNE) göre, şiddetli yağmurlar Pasifik bölgesinde sele neden olan Kosta Rika'nın büyük bir bölümünü de etkiliyor.

Sivil güvenlik, Kosta Rika'daki sellerin 1.361 tahliye edilmesine ve köylerle bağlantıların kopmasına neden olduğunu bildirdi.

Panama güvenlik servisleri de, Eta ile bağlantılı yağmurların Panama'yı sert bir şekilde etkilendiğini ve 300'den fazla ailenin yeniden yerleştirilmek zorunda kaldığını açıkladı.

El Salvador kırmızı alarmda kalmaya devam etti. Bu ülkede 26 yol kesildi ve 1.200 dolayında kişi tahliye edildi.