ETA’nın feshi resmen duyuruldu

Bask ülkesinin özgürlüğü için silahlı mücadelesini 2011’de sonlandıran ETA, bugün resmen feshedildiğini duyurdu.

Gara adlı Basklı internet haber sitesinde yayınlanan bir videoda, Bask Ülkesi ve Özgürlük (Euskadi ta Askatasuna-ETA) hareketinin feshedildiği resmen ilan edildi.

‘Son ve kesin açıklama’ olarak duyurulan videoda, tüm siyasi aktivitelerin solandırıldığı kamuoyuna resmen duyuruldu.

ETA’nın açıklaması, hareketin önde gelen isimlerinden Jose Antonio Urrutikoetxea tarafından farklı dillerde okundu. Açıklamada, Bask ülkesinin özgürlüğüne giden sürecin ‘farklı yollardan devam edeceği’ vurgulandı. ETA açıklamasında, “bu, 2011’de silahlı mücadeleyi bırakma kararının devamı niteliğindedir” denildi.

ETA, dün 2011 yılında düzenlenen uluslararası bir barış konferansının katılımcılarına bir mektup göndererek, feshin ilan edileceğini duyurmuştu.

Francisco Franco diktatörlüğünün hüküm sürdüğü 1959 yılında mücadeleye başlayan ETA’nın İspanya ve Fransa’da 829 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı ve suikastlerden sorumlu olduğu iddia ediliyor. ETA, son olarak Nisan ayındaki bir açıklamasıyla saldırılarda yaşamlarını yitirenlerin ailelerinden özür dilemişti.

Bask ülkesindeki otonomiden ziyade bağımsızlık isteyen EH Bildu hareketi ise, 2016 yılındaki seçimlerde yüzde 21 oyla Bask Parlamentosu’na girmişti.

ETA’nın açıklaması ardından yarın Kuzey İrlanda’nın önde gelen siyasetçilerinden Gerry Adams’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi Fransa’daki Bask topraklarında bulunan Cambo-les-Bains’de bir barış konferansı düzenlenecek.