ETA silahlarını Fransa’ya teslim etti

Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA, bir kısım silahını Fransız adaletine teslim etti.

İspanyol El Mundo gazetesi, ETA örgütünün silahlarını Fransız adaletini teslim ettiğini duyurdu. Bu bilgi Fransa’nın Pyrénées-Atlantiques bölgesindeki Bayonne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da doğrulandı.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Bayonne Cumhuriyet Başsavcısı Samuel Vuelta Simon, anonim bir istihbaratın ETA’ya ait bir miktar silahın güney Bayyonne’da bire bırakıldığını söylediğini belirtti. Silahlar polis tarafından alındı.

Benzer bir silah teslimi, Şubat ayında da gerçekleşmişti. Belirtilen yerde bir roket atar silah bulunmuştu.

ETA’nın Mayıs ayında kendisini feshetmesi bekleniyor. 4 Mayıs günü Fransa’nın Cambo-les-Bains komününde bu amaçla uluslararası bir basın toplantısı düzenleneceği bildirildi.

Bağımsızlıkçı örgüt Euskadi Ta Askatasuna-ETA (Bask Ülkesi ve Özgürlük), 20 Nisan günü silahlı mücadele sırasında sebep olduğu acılardan dolayı pişmanlık duyduğunu belirtti. Gara gazetesinde yer alan açıklamada ETA, “Çok acılara ve tamir edilemez zararlara neden olduk. ETA eylemleri sırasında ölenlere, yaralananlara ve mağdur olanlara saygımızı ifade etmek istiyoruz... Bundan samimiyetle pişmanlık duyuyoruz” dedi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bask devrimci, sosyalist, ulusal özgürlük örgütü ETA, bu deklarasyon ile silahlı mücadele sırasında neden olduğu acıları tanımak istiyor ve çatışmanın sonuçlarını nihai olarak aşmak ve bir daha yaşanmasını engellemeyi taahhüt ediyor.”

Francisco Franco faşist diktatörlüğü döneminde kurulan ETA; 2011’de silahlı mücadeleye veda etmişti.