ETA silahsızlanmada kararlı

Bask ülkesinin silahlı hareketi ETA’nın silahsızlanmaya dönük çabalarına İspanya hükümetinden olumsuz yanıt verilirken, 8 Nisan’a kadar silahsızlanmanın tamamlanması planlanıyor.

Bask Bölgesel Hükümeti Başbakanı Inigo Urkullu, ETA’nın silahsızlanmaya yönelik açıklamalarına ‘itibar ettiklerini’ söyledi.

BASK ÜLKESİ İÇİN TARİHİ ÖNEMDE

ETA’nın 8 Nisan’a kadar tüm silahların gizli olduğu koordineleri vermeye hazır olduğunu kaydeden Urkullu, örgütün İspanya ve Fransa hükümetlerinden direkt iletişim imkanı talep ettiğini belirtti.

Urkullu, ETA’nın silahsızlanmasının Bask ülkesi ve halkı için ‘tarihi önemde’ olduğunun altını çizdi.

İSPANYA HÜKÜMETİ YİNE ORALI OLMADI

Ancak ETA’nın ulaştırdığı bu iyi niyet mesajına İspanya merkezi hükümetinden yine olumsuz yanıt geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Mariano Rajoy, “ETA tek yanlı olarak silahsızlanma kararı aldığını söylüyor. Bunu yapmalı ve yaparken de kendini feshetmeli” diye konuştu.

‘İspanya hükümetinin kanunu herkes için eşit bir şekilde uygulayacağını’ da söyleyen Rajoy’a benzer bir açıklama ise İçişleri Bakanı’ndan geldi. Bakan Juan Ignacio Zoido, ETA’nın askeri olarak yenildiğini savunurken, silahsızlanmanın bir ‘tiyatro’ olduğunu iddia etti.

Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden Sortu adlı partinin sözcüsü Arnaldo Otegi ise, silahsızlanmanın kesin ve kapsamlıca olmasını umut ettiklerini söyledi.

‘SİVİL TOPLUM 8 NİSAN’A KADAR ETA’YI SİLAHSIZLANDIRMIŞ OLACAK’

Dün Gara adlı gazeteye konuşan Bizi adlı Basklı militan hareketin üyelerinden Txetx Etcheverry, ETA’nın silahsızlanmasının Fransa’da 23 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce gerçekleşeceğini söylemişti. Etcheverry, AFP’ye yaptığı açıklamada ise, “8 Nisan’da sivil toplum ETA’yı silahsızlandırmış olacak” diye konuştu.

BİR KISMI STK’LAR ARACILIĞIYLA TESLİM EDİLDİ

Bask ülkesindeki savaşta 40 yıl boyunca faaliyet gösteren ETA, Ekim 2011’de silahlı mücadeleye son verdiğini duyurmuştu. ETA, 2010 yılından bu yana herhangi bir silahlı eylem gerçekleştirmedi.

ETA’nın halen İspanya ve Fransa’daki cezaevlerinde 350 kadar üyesi bulunuyor.

ETA, şimdiye kadar sahip olduğu silahların bir kısmını sivil toplum kuruluşları aracılığıyla teslim etmişti. Son olarak Ekim ayında Fransa’nın başkenti Paris yakınlarında 145 adet tabancanın bulunduğu bildirilmişti.

Daha önce İspanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada ise, ETA’nın 2 ila 3 ton arasında patlayıcı maddenin yanı sıra 300’e yakın silah ve cephanesinin olduğu iddia edilmişti.