Etiyopya’da Müslümanlara saldırı: En az 20 ölü

Etiyopya’nın kuzey batısındaki Amhara bölgesinde Hristiyan aşırılıkçılar tarafından Müslümanlara karşı yapılan saldırıda en az 20 kişinin öldüğü bildirildi.

Saldırı, Amhara bölgesindeki Gondar kentinde, yerel Müslüman bir din insanının cenaze töreni sırasında gerçekleşti.

Etiyopya radyo televizyon kurumu EBC’ye konuşan Gondar Belediye Başkanı Zewdu Malede, sadece “birkaç aşırılıkçı” tarafından saldırının gerçekleştiğini doğruladı, ama hangi topluluğa mensup oldukları konusunda herhangi bir ifade kullanmadı.

Açıklamaya göre hem Müslüman hem de Hristiyanların tarafında “mala zarar verildi ve can kayıpları yaşandı.”

Amhara Bölgesi Müslüman İşleri Konseyi yaptığı yazılı açıklamada 26 Nisan günü Şeyh İlyas mezarlığında toplanan Müslümanlara yönelik “silahlı Hristiyan aşırılıkçılar tarafından katliam yapıldığı” belirtildi.

Saldırının otomatik silahlar ve el bombaları ile gerçekleştiğini ifade eden Konsey, ellerindeki bilgilere göre “20 kişinin öldüğünü” belirtti. Açıklamada yaralıların hastanelere kaldırıldığı ve Müslümanlara ait çok sayıda malın yağmalandığı ifade edildi.

Etiyopya’da en fazla temsili olan ve Amhara’da çoğunlukta olan Ortodoks Hristiyanlar ile Müslümanlar arasında cenaze töreninin yapıldığı mezarlık konusunda anlaşmazlıklar var. Saldırının da bu nedenle yapılmış olabileceği belirtiliyor.

Müslüman Konseyi, “Şeyh İlyas Mezarlığı'nı almak için sürekli yapılan eylemlere rağmen, burası tarihsel olarak her zaman bir Müslüman mezarlığı olmuştur” dedi.

Müslüman din insanının defnedildiği yer, cami ile Ortodoks kilisesi arasındaki sınırda bulunuyor. Bu durumun, bazı Hristiyanları öfkelendirdiği iddia ediliyor.