Etiyopya’ya ilk kez bir kadın Cumhurbaşkanı

Etiyopyalı parlamenterler, istifa eden Cumhurbaşkanı’nın yerine ilk kez bir kadını oy birliği ile atadı.

Diplomat Sahle-Work Zewde, 1995’e Anayasa’nın kabul edilmesinden bu yana Etiyopya’nın dördüncü Cumhurbaşkanı oldu.

Zewde, şimdiye kadar BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Afrika Birliği nezdindeki özel temsilcisiydi. Daha önce Fransa, Cibuti ve Senegal’de büyükelçilik yapan Zewde, ayrıca Doğu Afrika’nın bölgesel bloku olan Hükümetler Arası Kalkınma Makamı (IGAD) nezdinde Etiyopya’nın daimi temsilcisiydi.

Parlamento, Zewde’nin Cumhurbaşkanı olarak belirlenmesinden önce 2013’ten beri bu makamda bulunan Mulatu Teshome’nin istifasını onayladı.

Mulatu’nu istifa gerekçesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı ancak gözlemciler, koalisyon hükümetini kuran dört parti arasındaki müzakerelerin bir sonucu olduğunu belirtiyor.

Etiyopya Cumhurbaşkanı resmi olarak devlet başkanı olsa da, sorumlulukları daha çok onursal ve sembolik düzeyde. Yetkiler temel olarak ülkeyi büyük zirvelerde temsil eden Başbakan’ın elinde bulunuyor.

Etiyopya Halkı Devrimci Demokratik Cephe koalisyonu Nisan ayında Abiy Ahmed’i Başbakan olarak tercih etmişti. Ahmed aynı zamanda ülkenin en büyük etnik grubu olan Oromo’ya mensup bir Başbakan özelliğini taşıyor.

Ahmed, Başbakan olduğundan beri geniş reformlar hayata geçirdi. Bunların başında muhaliflerin serbest bırakılması, demokratik açılı ve komşu Eritre ile barışın sağlanması geliyor.

Ahmed ayrıca kısa bir süre önce yeni hükümetini belirledi. Hükümetin yarısı kadınlardan oluşuyor.