Evin cezaevinde en az 4 tutuklu hayatını kaybetti, 61’i yaralandı

İran’ın başkenti Tahran’daki Evin cezaevindeki tutsaklara yönelik saldırılarda resmi açıklamalara göre en az 4 tutuklunun hayatını kaybettiği, 61’inin yaralandığı bildirildi. Başka kaynaklar durumun çok daha ağır olduğuna dikkat çekiyor.

İran Adalet Bakanlığı’na bağlı Mizan Online sitesine göre “4 tutuklu yangından çıkan duman zehirlenmesinden öldü, 61’i yaralandı.”

Aynı kaynak, Evin cezaevinde hayatını kaybeden tutukluların “tecavüzden mahkûm edilen tutuklular” olduğunu savundu.

Sanal ağlarda yayınlanan görüntülerde cezaevinde kalın dumanların yükseldiği ve silah sesleri duyuluyor.

Mizan Online sitesine göre yaralı tutuklulardan sadece 10’u hastaneye kaldırılırken, 4’ünün durumunun kritik.

Yangını kontrol altına aldıklarını belirten yetkililer, ilk açıklamalarında “serseri” olmakla suçladıkları tutuklularla çatışma yaşandığını iddia etmişti.

Devletin sunduğu bilgiler dışında, cezaevinden bilgi çıkmasına izin verilmediği için gerçekte nelerin yaşandığı henüz netleşmedi.

Jina Emini’nin katledilmesinden bu yana yaşanan protesto eylemlerinde tutuklanan çok sayıda eylemci de Evin Cezaevi’nde bulunuyor.

İşkencesi ile ünlenen cezaevinde yüzlerce siyasi tutsak var. Tutsakların durumuna ilişkin bilgi alınamadı. Cezaevindeki birçok bölümden hiçbir haber alınamazken, bazı bölümlere ilişkin bilgiler sanal ağlarda paylaşıldı.

500Tasvir isimli aktivist internet sitesinin sanal medya hesabına göre, çok sayıda tutuklu kurşunlarla yaralandı. Mahmudi isimli bir albayın 8 nolu koğuşa zor kullanarak girdikten sonra tutuklulara “Ölüm vakti hepiniz için geldi” dediği belirtildi. Aynı site onlarca siyasi tutsağın şiddete maruz kaldığını belirtiyor.