Facebook ‘tarafını seçti’: Trump’ın paylaşımları kalacak

Facebook, şiddete çağrı yaptığı gerekçesiyle Twitter yönetiminin bir paylaşımını ‘etiketlediği’ Donald Trump’ın paylaşımlarını silmeyi reddettiklerini duyururken, sosyal medya ağının ‘tarafını seçtiği’ yorumları yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Minnesota’daki olaylar nedeniyle yaptığı paylaşımları uyarı alan ve etkilenen Donald Trump, sosyal medya organlarını sınırlayacak bir kararnameye imza atmıştı.

Twitter’in Trump’ın bir paylaşımını ‘teyite muhtaç’, bir diğerini ise ‘şiddete övgü’ içerdiği gerekçesiyle etiketlemesi büyük yankı uyandırmıştı. Twitter yönetimi ilk kez önde gelen bir lider hakkında böylesi bir tutum izlemişti.

Trump, George Floyd adlı bir siyahinin polis tarafından öldürülmesi ardından yaşanan bazı yağmalamaları bahane ederek, “Her türlü zorluğu kontrol altına alacağız ama yağma başlarsa silahlar da ateşlenir” demişti.

FACEBOOK SİLMEYECEK

Kullanıcı sayısı bakımından çok daha büyük bir kitleye hitap eden Facebook ise, beklendiği gibi Trump’a karşı tutum almayacağını ilan etti.

Trump’ın açıktan övdüğü Fox News’te konuşan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, ABD Başkanı’nın sözlerinin ‘yakın risk’ oluşturmadığını savundu. Zuckerberg, paylaşımların silinmesi için ‘yakın tehlike’ tehdidinin olması gerektiğini belirtirken, yalan haberleri de sahiplenen bir tutum aldı. Zuckerberg, Facebook’un ‘gerçeğin hakemi’ olamayacağını söyledi.

Ancak yorumcular ve sosyal ağ kullanıcıları Zuckerberg’in tam da Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde ‘tarafını gösterdiği’ görüşünde.

Facebook’un siyasi tarafı bir yana, her gün yapılan sansasyonel ama önemli bir kısmı yalan veya saptırılmış paylaşım yapan kullanıcılar ve takipçileri üzerinden her yıl milyarlarca dolar kazandığı biliniyor.