FARC muhalifleri hükümetle müzakereye hazır!

Eski Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri’nin (FARC) hükümetle 2016’daki tarihi barış anlaşmasını kabul etmeyen muhaliflerin kurduğu El Estado Mayor Central (EMC), büyük bir mitingde solcu Gustavo Petro hükümeti ile müzakerelere hazır olduklarını duyurdu

EMC-FARC’ın bir sözcüsü ülkenin güneyinde organize edilen büyük bir halk buluşmasında “Delegelerimizin hükümet ile 16 Mayıs’ta diyalog masasına oturacağını tüm dünyaya duyuruyoruz” dedi.

FARC’tan ayrılan temel muhalif silahlı grup olan EMC, 2016’ta hükümet ile yapılan tarihi barış anlaşmasını imzalamayı reddetmişti.

RESMİ MÜZAKERE MASASI KURULSUN

Caqueta ilindeki San Vicente del Caguan bölgesinde düzenlenen buluşmada açıklamada bulunan EMC-FARC, “resmi müzakere masasının kurulmasını” umut etti.

Daha önceki muhafazakar hükümetin 2022’de öldüğünü ileri sürdüğü muhalif örgütün birinci ismi Ivan Mordisco da buluşmada hazır bulundu.

Çoğunluğu köylü binlerce kişi mitinge katıldı. Ivan Mordisco, "Bu başlangıç ​​​​noktasından Kolombiya'nın çatışmanın nedenlerini ortadan kaldırmasına izin verecek yol haritasını oluşturmaya başlayabileceğimize tam bir inanç ve umutla geliyoruz" dedi.

Mordisco, "Diyalog masası, halkın ana kahramanı olacağı ve FARC'ın garantör olacağı yeni bir siyasi kültürü başlatacak" diye ekledi.

Kendilerini FARC’ın gerçek mirasçıları olarak gören ECM, son aylarda Kolombiya'nın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren birkaç başka muhalif "Cephe"yi bir araya getirdi. Yaklaşık 3 bin silahlı elemanı olduğu tahmin edilen EMC, özellikle Pasifik kıyısındaki Amazon bölgesi ile Venezuela ile olan sınırda faaliyet yürütüyor.

Mordisco, hareketini ezilenlerin ama aynı zamanda gezegenin ve çevrenin savunucusu olarak gösterirken, "egemen olarak halkın dinlenmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini" kaydetti.

GÖRÜŞMELER NORVEÇ’TE YAPILSIN ÖNERİSİ

Kolombiya tarihinin ilk solcu cumhurbaşkanı Gustavo Petro inisiyatifinde 1 Şubat’ta gerilla hareketleri ve başka silahlı gruplarla altı aylık ateşkes yapılmıştı.

Ancak mart ayında bir açıklama yapan Petro, sivillere yönelik saldırıları nedeniyle ülkenin temel uyuşturucu karteli Clan del Golfo ile ateşkesi askıya aldıklarını duyurmuştu.

Ateşkes, FARC muhalifleri ile şimdiye kadar devam etti. EMC-FARC, Norveç’te diyalogun yürütülmesini önerdi. EMC’nin komutanlarından Danilo Alvizu, “bunun bir öneri” olduğunu belirtirken, “demokratik hükümetle diyalog koşullarının oluştuğunu” söyledi.

EMC’nin halk buluşması sırasında hükümetin kurduğu Yüksek Barış Komiserliği’nden bir delegasyon da hazır bulundu.

ELN’YE ÇAĞRI

Ivan Mordisco, hükümetle müzakerelerde bulunan gerilla hareketi ELN’ye de çağrıda bulunarak, “"ELN'li yoldaşları, yalnızca bu ülkenin mülk sahibi sınıfının yararına olan iki örgütümüz arasındaki savaşa son vermeye davet ediyoruz. Bizim tarafımızda, bu yakınlaşmayı sağlamak için mümkün olan her şeyi yapacağız” dedi.

Şubat ayında Kolombiya hükümet gerilla hareketi ELN’ye “silahlı isyancı siyasi örgüt” statüsü vermişti. ELN, siyasi örgüt statüsü verilmemesi halinde müzakerelere son verecekleri uyarısında bulunmuştu. Bu statü, ELN’yi hükümetin müzakere halinde olduğu narkotrafik gibi diğer silahlı gruplardan ayrıştırmaya yönelik olarak talep edilmişti.