FARC’tan ayrılan en büyük grup ateşkes önerdi

Kolombiya’da eski gerilla hareketi FARC’tan ayrılarak silahlı mücadeleyi sürdüren bir grup, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’ya “siyasi çözüm” için ateşkes önerdi.

“Suroriental Blok” adı altındaki silahlı grup, 2016 yılında FARC ile hükümet arasında imzalanan tarihi barış anlaşmasını imzalamayı reddetmişti.

Grubun 31 Temmuz tarihli mektubu, 3 Ağustos Çarşamba günü birçok medya tarafından bir video eşliğinde yayınlandı. Videoda, silahlı ve kamuflajlı 20 dolayında erkek ve kadın gerilla görülüyordu.

Grup, 19 Haziran’da yeni cumhurbaşkanı seçilen solcu Gustavo Petro ile “karşılıklı anlaşma yoluyla” “çift taraflı ateşkes anlaşmasına elverişli bir iklim” yaratmayı teklif ediyor.

Mektupta, bu anlaşmanın "şiddete siyasi bir çözüm" bulmayı mümkün kılacağı belirtiliyor.

Görevini Pazar günü Petro’ya devredecek olan mevcut aşırı sağcı cumhurbaşkanı Ivan Duque 15 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada sözkonusu gerilla grubunun şefi Nestor Vera’nın öldürüldüğünü duyurmuştu.

Eski bir gerilla olan Gustavo Petro, Kolombiya’da halen aktif olan tüm gerilla grupları ile “tam barış” sağlama niyetini açıklamıştı.

“Suroriental Blok” grubu 2 bin dolayındaki gerillası ile FARC’dan ayrılan en büyük grubu oluşturuyor.

Bu gerilla grubu özellikle Amazon ormanları ve Venezuela ile olan sınır boyunca aktif durumda.

2500 dolayında gerillası olduğu tahmin edilen Ulusal Kurtuluş Ordusu ELN de Petro ile müzakere etme niyetini açıkladı.