Fas açıklarında yüzlerce göçmen kurtarıldı

Bu yıl içinde yüzlerce mültecinin yaşamını yitirdiği Fas-İspanya arasında 370’e yakın mültecinin boğulmaktan kurtarıldığı bildirildi.

Fas Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, İspanya’ya ulaşmak üzere Akdeniz’e açılan 367 göçmenin kurtarıldığı bilgisi verildi. Göçmenlerin çoğunluğunun Afrika ülkelerinden mülteciler olduğu belirtilen açıklamada, kurtarılanlar arasında çok sayıda kadın ve çocuğun olduğu kaydedildi.

Faslı otoritelerin yaptığı bir açıklamada, Ocak-Eylül ayları arasında İspanya’ya göçmen taşıyan 122 şebekenin çökertildiği duyurulmuştu. Bu kapsamda en az 68 bin göçmenin İspanya’ya geçişinin önlendiği de verilen bilgiler arasındaydı.

EN AZ 681 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İspanya, son iki yılda İtalya ve Libya ile Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan kirli anlaşmalar sonucu Afrika’dan gelen göçmenlerin yeni hedefi haline gelmiş durumda.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre bu yıl çoğunluğu Fas üzerinden olmak üzere 55 bin 200 kadar göçmen İspanya’ya ulaşmayı başardı. Yine IOM’ye göre bu yıl içinde en az 681 kişi de İspanya’ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz sularında can verdi.

Geçtiğimiz yılın toplamında İspanya ile Fas arasında 224 göçmen hayatını kaybederken, ölümlerde üç kattan fazla bir artış dikkat çekiyor.