Fas’ta genç eğitimciler sokaklara çıktı, polis müdahale etti

Fas’ın başkenti Rabat’ta Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece binlerce sözleşmeli eğitim görevlisi genç sokaklara çıktı. Polis gençleri şiddet kullanarak dağıttı.

Akşam saatlerinde sokaklara çıkan gençler, ulusal eğitim bünyesinde kalıcı sözleşme talep etti.

20-30 yaşlarındaki kadın ve erkek gençlerden oluşan gençler, “özgürlük, onur, sosyal adalet” talep eden sloganlar attı.

Gece karanlığında telefonları ve bazıları mumlarla geceyi aydınlatırken, Parlamento önünde kamp kurduktan sonra polis cop ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Polis şiddetinden önce iki saat boyunca kampın kaldırılması için müzakere yapıldı.

Ülkedeki 55 bin sözleşmeli öğretmen, aylardır Ulusal Eğitim bünyesinde memur statüsü talep etmek ve 2016’da uygulamaya konulan sözleşmeli çalışma politikasına son verilmesi için eylem yapıyor.

Bu çerçevede 3 Mart’ta farklı kentlerde akademiler önünde grev başlatılmıştı. Sözleşmeli eğitimciler, memurlarla aynı ücreti alıyor ancak başta emeklilik olmak üzere aynı haklardan yararlanmadıkları tepkisinde bulunuyor.

Hükümet eylemleri yatıştırmak için farklı önerilerde bulundu. Bunların başında genç eğitimcilerin bölgesel akademilere entegre edilmesi yer alıyor. Ancak tüm öneriler yetersiz bulunarak reddedildi. Gençler eylemlerine devam etme kararı aldılar.