Faslı bin dolayında çocuk İspanya’nın Ceuta kentinde iltica talebi ile bekliyor

İspanya’nın Ceuta kentinde reşit olmayan yaklaşık bin dolayında çocuk göçmen konumunda bekletiliyor.

İspanya’nın Ceuta kentine geçtiğimiz hafta 8 bin ile 9 bin arasında insan deniz yolu ile ulaştı. Bunlardan 7 bin 500’ü Fas’a gönderildi.

Ancak İspanyol yetkililer bin dolayında reşit olmayan kişi ise Ceuta yerleşim bölgesinde kaldığını açıkladı.

Tek başlarına olan bu çocukların kentin sokaklarında çok kısıtlı yaşam imkanları ile yaşamak zorunda kaldığı, ya da yerel yetkililerin oluşturduğu barınaklara yerleştirildiği de belirtiliyor. Yetkililer ise her vakayı ayrı ayrı ele alarak, söz konusu kişilerin İspanya’da kalabileceği ya da Fas’a geri gönderileceğine karar verecek.

İspanya İçişleri Bakanlığı’ndan yetkililer ise geçtiğimiz hafta 8 bin ile 9 bin arasında insanın Ceuta yerleşim bölgesine geldiğini belirtti. Bu rakam ise şimdiye kadarki en yüksek rakam olarak değerlendiriliyor.

85 bin nüfuslu Ceuta kentinde yaklaşık 10 bin göçen olduğu da belirtiliyor.

AFP’ye konuşan bir İspanya İçişleri yetkilisi 7 bin 500 kişinin şimdiye kadar Fas’a geri gönderildiğini kaydetti. Ancak geri gönderilenler arasında ne kadar çocuk olduğuna ilişkin ise bilgi vermedi. Çok sayıda sivil toplum örgütü ise reşit olmayan mülteci adaylarının durumlarının ayrıntılı bir inceleyeme tabi tutulmadan geri gönderilmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekiyor.

Binlerce Faslı reşit olmayan göçmen çocuklar İspanya ile Fas arasındaki sınır kontrollerindeki boşluklardan faydalanarak İspanya’ya geçmişti. Ancak bu durum İspanya ile Fransa arasında ciddi bir diplomatik krize sebep olmuştu.