Filipinler’de ordu ve isyancılardan DAİŞ’e karşı askeri ittifak

İç savaşın sonlandırılması için MILF adlı örgütle müzakerelerin devam ettiği Filipinler’de ordu ve isyancılar DAİŞ çetelerine karşı ittifak kararı aldılar.

Filipinler’de 100 bin kişinin yaşamına mal olan iç savaşta müzakereler devam ediyor. Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile Roberto Dutertes yönetimi arasındaki müzakereler kapsamında Marawi’de DAİŞ çetelerinin işgal saldırılarına karşı ittifak yapılmasında uzlaşıldı.

Filipinler ordusundan yapılan açıklamada, Mindanao adasındaki çatışmalarda DAİŞ çetelerine bağlı olduğunu ilan eden radikal İslamcılarla ortak mücadele edileceği duyuruldu. İttifakın Ebu Turayfi adlı çetebaşı tarafından yönetilen gruplara karşı olduğu belirtildi.

Çatışmalar halen Marawi şehriyle Datu Salibo’da devam ederken, orduyla çatışan grupların bazılarının daha önce MILF’den kopan daha radikal fraksiyonlar olduğu belirtiliyor.

10 bin kişilik askeri gücü olduğu tahmin edilen MILF ile 2014 yılında barış anlaşması imzalanmış ancak örgütün silahsızlandırılması aşamasına geçilememişti. MILF’in silahları bırakması için çoğunluğunu Katolik Hristiyanlardan oluşan ülkenin güneyindeki Müslüman azınlığa özerklik verecek bir yasanın çıkmasını şart koşuyor.

DAİŞ’e biat eden çetelerin Mayıs ayında Marawi’ye yönelik başlattığı işgal saldırılarında şimdiye kadar binlerce kişi öldü.