Filipinler’de tayfun: 140 bin kişi acil barınma merkezlerinde

Filipinler’de Vongfong tayfunu nedeniyle 140 bini aşkın kişi acil barınma merkezlerine sığındı. Bu durum koronavirüsle mücadeleyi de zorlu hale getirdi.

Perşembe günü fırtınanın gelmesiyle birlikte takımadanın merkezinde şiddetli yağışlar yağdı.

Milyonlarca kişinin koronavirüs nedeniyle evlerine kapandığı bir sırada gelen tayfun, 140 bini aşkın kişinin evlerini terk etmesine yol açtı.

Yetkililer evlerini terk edenlerin acil barınma merkezlerine sığındığını bildirdi. Yerel polis maske takmak ve sosyal mesafe kurallarına uymak gerektiğini ancak bunun zor olduğunu çünkü insanların stresli olduğunu belirtti.

Yetkililer mevcut durumda acil barınma merkezlerinin kapasitelerinin yüzde 50’sinin çalıştığını, maskesi olmayanlara maske sağlayacaklarını, aileleri birbirinden ayırmamaya çalışacaklarını açıkladı.

Ülkede çok sayıda acil barınma merkezi, koronavirüs nedeniyle karantina merkezlerine dönüştürüldü. Ancak fırtınanın vurduğu ülkenin merkezi, Covid-19’dan en fazla etkilenen bölgeler arasında yer almıyor.

Filipinlerde her yıl ortalama 20 tayfun meydana geliyor ve ağır zararlara yol açıyor. Bu durum var olan yoksulluğun devamına da katkıda bulunuyor.

Ülkede bugüne kadarki en şiddetli tayfun 2013 yılında yaşandı, 7 bin 300’ü aşkın kişi hayatını kaybetti yada kayboldu.