Filipinler’deki fırtınada ölü sayısı 117’ye çıktı

Filipinler’de meydana gelen tropikal Megi fırtınasında hayatını kaybedenlerin sayısı 117’ye yükseldi. Onlarca kişi de kayıp.

Resmi bilançoya göre Megi fırtınasının yol açtığı toprak kaymaları ve sel felaketlerinde en az 117 kişi hayatını kaybetti.

Fırtınada onlarca kişi de kaybolurken, onbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Leyte eyaletinde özellikle balık avcılığı ve tarımla uğraşan topluluk ağır etkilendi, evleri yıkıldı. Bölgenin manzarası değişti.

Abuyog’da bir köyde toprak kayması sonucu onlarca cenaze çıkarıldı. Yerel yetkililere göre 28 kişi öldü, 150 dolayında kişi kayboldu. Kayıpları canlı bulma umudunun kalmadığı bildirildi.

Geçen hafta sonu Bombay kenti çevresinde sebze, pirinç ve hindistancevizi üreticisi köylerde 86 kişi ölmüş, onlarcası yaralanmıştı.

Filipinler’de Agaton adıyla bilinen Megi fırtınası, bu yıl ülkeyi vuran ilk büyük tropikal fırtına oldu.

Bundan dört ay önce Rai süper tayfunu ülkenin büyük kısmını vurmuş, 400’den fazla kişinin ölümüne yol açmıştı. Tayfun ayrıca yüzbinlerce kişiyi evsiz bırakmıştı.

Bilim insanları, küresel ısınmanın etkisinin artmasıyla birlikte bu tip tayfunların daha güçlü ve sık görüleceği uyarısında bulunuyor.

Küresel ısınmanın etkileri karşısında en kırılgan ülkelerden biri olan Filipinler’de her yıl ortalama 20 fırtına yaşanıyor.

2013 yılında Haiyan tayfunu 7 bin 300’ü aşkın kişinin ölümüne ya da kaybolmasına yol açmıştı.