Filistin’de ‘yeni intifada’ çağrısı

Hamas yöneticilerinden İsmail Haniye, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesinin ardından "yeni intifada" çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e nakledileceğine dair kararın bölgedeki yankıları sürüyor. Filistinli örgütlerin karara yönelik sert tepkileri devam ediyor. Filistinliler kararı protesto amacıyla genel grev çağrısında bulundu. Çeşitli Filistin gruplarının ortak çağrısında protesto mitingleri düzenleneceği belirtildi.

Öğretmenlere bir günlük izin veren Filistin Eğitim Bakanlığı, yüksekokul öğrencilerinden Batı Şeria ve Gazze'deki gösterilere katılmalarını istedi.

Kararın açıklanmasından önce Filistin temsilcileri ve çok sayıda ülkenin liderleri bu kararın Ortadoğu'daki şiddet olaylarının yeniden alevlenmesine yol açabileceği uyarısında bulunmuşlardı.

Trump’un açıklamasından sonra Hamas'tan da yeni bir çağrı geldi.

Hamas liderlerinden İsmail Haniye, "Siyonist düşman karşısında, yeni intifada başlatmak için çalışma çağrısında bulunmalıyız" dedi.

“Ayaklanma” anlamına gelen Birinci intifada Filistin'de 1987 yılında başladı ve 1993'te Oslo'da imzalanan anlaşmaya kadar devam etti. İkinci intifada ise 2000 yılında başladı ve 2005'e kadar sürdü.