Filistin’in uluslararası konferans çağrısına farklı tepkiler

Filistin sorununun çözümü için uluslararası konferans çağrısı yapan Mahmud Abbas’a kimi ülkeler destek verirken, ABD, müzakerelere hazır olduğunu duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Aralık ayında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı ardından Filistin, bu ülkenin öncülüğündeki barış görüşmelerine karşı çıkmıştı.

BM Güvenlik Konseyi’ne Filistin için uluslararası bir konferans çağrısı yapan Mahmud Abbas, 1967 sınırlarını temel alacak şekilde iki devletli bir çözümün amaçlanması gerektiğini vurguladı.

Abbas’ın bu önerisine BMGK’nin 5 daimi üyesinden biri olan Fransa’dan da destek geldi. Fransa’nın BM nezdindeki büyükelçisi François Delattres, Abbas’ın taleplerinin makul olduğunu söyledi.

ABD temsilcisi Nikki Haley ise, Filistin yönetiminin taleplerinin ‘maksimalist’ olduğunu savunurken, Donald Trump yönetiminin barış planından vazgeçmediğini söyledi. Haley, Filistin yönetimine tekrar barış masasına dönmesi çağrısı yaptı.

İsrail ise, uluslararası konferans talebini kesin bir dille reddetti.

Abbas, İsrail ile ABD gözetimindeki müzakerelerde 22 yılda hiçbir çözüme ulaşamayan Filistin’in özellikle Kudüs kararı nedeniyle sert tavır aldığı biliniyor. ABD daha önce de Filistinli mültecilere yönelik mali yardımları da dondurmuştu.