Filistinli gruplar arasında ‘Cezayir Anlaşması’

Filistinli fraksiyonlar, bir yıl içinde genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini gerçekleştirmek için Cezayir’de anlaştılar.

Cezayir’in başkentinde bir araya gelen Filistinli fraksiyonlar, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir yıl içerisinde düzenleme konusunda anlaştıklarını bildirdi.

AFP’ye konuşan Hamas’ın siyasi büro sorumlularından Husam Bedran, “Anlaştık” dedi.

Toplam 14 Filistinli fraksiyon Cezayir’deki toplantıya katıldı. Bu toplantı, 1 ve 2 Kasım günleri Cezayir’de öngörülen Arap Birliği toplantısından öncesine denk geldi.

Cezayir devlet televizyonuna göre Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun da katılımcıları teşvik etmek için taraflara “nezaket” ziyaretinde bulundu.

Salı gününden beri toplanan ve aralarında Hamas ve El Fetih’in de olduğu Filistinli gruplar, “Cezayir Anlaşması” adı verilen bir belgeyi perşembe günü öğleden sonra imzaladılar.

Cezayir televizyonuna konuşan Hamas’ın şefi İsmail Haniye, “Sonuçlardan memnunuz. Filistinliler arası diyalog olumluydu” dedi.

El Fetih heyetinin şefi Azzam El Ahmed, “Filistinliler 15 yılı aşkın bir süredir bölünmüş durumdaydı, bu da davamızı çok büyük oranda zayıflattı” diye konuştu.

Filistin’de en zon 2006 yılındaki seçimleri Hamas kazanmış, ancak ne El Fetih ne de uluslararası toplum tarafından tanınmamıştı.  İki rakip arasında yaşanan kanlı çatışmalar sonucunda iki siyasi sistem oraya çıktı. Hamas, Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirdi ve kendi hükümetini kurdu.