Filistinliler’den Britanya’ya 103 yıl sonra dava

Filistinliler, 103 yıl önce Büyük Britanya’nın bir İsrail devleti kurulmasına onay veren ve ‘acılara neden olduğunu’ savundukları Balfour Deklarasyonu’na karşı tazminat davası açtı.

Ramallah’ta bulunan Bağımsız Emekçiler Ulusal Asamblesi adına konuşan Munib El Masri, avukatlarının Büyük Britanya aleyhine dava açıklarını duyurdu.

Batı Şeria’daki Nablus’ta bulunan bir mahkemede açılan davada, Britanya’nın Filistin halkının ‘yaşadığı acılardan’ sorumlu olduğu ve bunun tazmin edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

1917’de dönemin Britanya Dışişleri Bakanı Arthur Balfour’un imzasını taşıyan deklarasyonun 1948’de İsrail’in kurulmasının ön adımı olduğu belirtilen başvuruda, İsrail devletinin ilanı ardından 750 bin Filistinlinin yerlerinden olduğu hatırlatıldı. Başvuruda, Balfour Deklarasyonu’nun sonrasındaki on yıllarda devam eden savaşın da sorumlusu olduğu savunuldu.

Dava başvurusuna ilişkin açıklama yapan Munib El Masri, başvurunun aynı zamanda Filistin haklarını savunan bir vakıf ile gazeteciler sendikası tarafından yapıldığını kaydetti. El Masri, “Britanya Mandası, Filistin halkının acısının kaynağıdır ve haklarının ihlali ile topraklarının gaspının yolunu açmıştır” diye konuştu.

Dava başvurusunda Filistin halkına tazminat talep edilirken, tazminatın şekli veya maddi olarak boyutuna dair bir ifade kullanılmadı.

1917’de Balfour tarafından dönemin tanınmış Siyonistlerinden olan Lord Walter Rothschild’e gönderilen deklarasyonda, İsrail’in bir ulusal yurt edinme hakkına dikkat çekiliyordu.

Deklarasyonda ayrıca Filistin’de Yahudi olmayan diğer halkların medeni ve dini hakları ile diğer ülkelerde yaşayan Yahudilerin benzeri haklarına karşı eylemlerde bulunulmaması isteniyordu.