Finlandiya'da iltica başvurularına kafadan ret!

İnternet gazetesi Long Play, Göçmen Dairesi’nin (Migri) iltica başvurularını şablon kararlarla reddettiğini duyurdu.

İnternet gazetesi Long Play, Göçmen Dairesi’nin (Migri) sığınmacıların iltica taleplerini reddetmek şablon kararlar hazırladığını, kararların çoğu kez deneyimi olmayan ve yeni işe alınan memurlar tarafından verildiğini kamuoyuna duyurdu.

Finlandiya İskandinavya ülkeleri arasında en katı göçmen politikası uygulayan ülke. 2015 yılında kadar yılda ortalama 3 bin sığınmacı Finlandiya’ya gelirken bu rakam büyük göçmen akımının olduğu 2015’te on kattan daha fazla artarak 32 bine yükseldi.

Finlandiya Hükümeti, sığınmacıların gelmesini engellemek için geçtiğimiz yılın ortalarında iltica yasalarını sertleştirdi.  İltica başvurularını daha kısa sürede karara bağlamak için de Migri’ye 500 civarında yeni memur alınmasını kararlaştırdı. Memurlar kısa bir eğitimden geçirildikten sonra göreve başladı.

ŞABLON KARARLARLA İLTİCA BAŞVURULARI REDDEDİLİYOR

İnternet gazetesi Long Play’in  Migri’de çalışan 6 memurla yaptığı söyleşiler Finlandiya’nın ilticacıları bir an evvel sınır dışı edebilmek için şablon kararlar hazırladığını ve sığınmacıların kişisel durumları araştırılmadan iltica taleplerinin reddedildiğini gösteriyor.

Gazetenin ele geçirdiği talimat ve yönergeler özellikle Irak, Afganistan ve Somali’den gelen sığınmacıların iltica taleplerinin reddedilmesi için hazırlanmış. Söyleşiye katılan memurlar, daha önce hazırlanan ve karara temel teşkil edecek dayanakların adım adım nasıl olumsuz bir karar vermelerine zemin hazırladığını anlatıyorlar.

KARALAR DAYANAKTAN YOKSUN

2015 ve 2016 yılllarında verilen kararlarda her zaman kişilerin özel durumlarının göz önüne alınmadığına ve verilen kararların dayanaktan yoksun olduğuna dikkat çekiyorlar. Daha önce benzeri bir işte çalışmayan ve eğitim ve deneyimleri yetersiz olmayan memurlar kısa süre içinde iltica taleplerini karara bağlamak zorunda kaldıklarını söylüyorlar.

Memurların sınır dışı etme kararlarını kolaylaştırmak için karara dayanak teşkil edecek hazır şablonlar verildi. Bu şablonları kopyalayan memurlar ard arda iltica taleplerini reddeden kararlar verdiler.

Yasalar kişilerin özel durumlarının göz önüne alınarak karar verilmesini hükme bağlamasına rağmen yasanın bu hükmünün uygulanmaması Parlamento Adalet Müfettişliğinin de tepkisine neden olmuştu.

 2016 yılında 28 bin sığınmacının iltica taleplerini karara bağlayan Migri, başvuruların % 51’ni reddetti.  Ancak bu kararların % 30’u İdare Mahkemesi tarafından bozuldu.

IRAK, SOMALİ VE AFGANİSTAN GÜVENLİKLİ ÜLKE!

Migri, her dört ayda bir sığınmacıların geldiği ülkelerdeki güvenlik durumunu gözden geçiriyor. 

Şavaşın devam ettiği ve zaman zaman bombaların patladığı Irak, Somali ve Afganistan’da güvenilk durumunun iyileştiği tespitinde bulunan Migri, böylelikle iltica taleplerinin reddedilmesi için bir dayanak daha sağladı.

Migri, bu ülkelerin güvenlikli olduğunu söyler ve sığınmacıların iltica taleplerini redederken Finlandiya Dışişleri Bakanlığı internet sitesimde tüm Finlilere Irak, Somali ve Afganistan’a gitmemeleri uyarısında bulunuyor.