Finlandiya Suudi Arabistan'ı silahlandırmayı sürdürecek

Finlandiya Savunma Bakanı, Suudi Arabistan'a silah satışının sürmesinden yana, Parlamento Savunma Komisyonu Başkanı ise karşı olduğunu açıkladı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesinden sonra Finlandiya parlamentosu ve kamuoyundan Suudi Arabistan'a silah satışının durdurulmasını isteyen sesler yükseldi. Yabancı karşıtı ve popülist Mavi Alternatif'li Savunma Bakanı Jussi Niinistö, silah satışını durdurmak için bir neden olmadığını söyledi.

Parlamento Savunma Komisyonu Başkanı Ilkka Kanerva, Kaşıkçı'nın öldürülmesinin kabul edilemeyeceğini ve Avrupa Birliği'nin tepki göstermesi gerektiğini belirterek ”Avrupa Birliği ülkeleri için artık Suudi Arabistan'a silah satışlarını durdurmanın zamanı” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ BİR HAFTA İÇİNDE SİLAH SATIŞLARINI DURDURMALI

”Oyunu durdurun” diyen Kanevra, Finlandiya'nın Suudi Arabistan'a sattığı silahların az olduğu ve satışı durdurmanın Suudi Arabistan'a fazla etki yapmayacağını ancak Avrupa Birliği ile birlikte tutum almanın önemine vurgu yaptı. Kanevara, ”Avrupa Birliği bir karar aldığında bu bir hafta içinde olmalı ve Finlandiya bu karara uymalı. Biz Avrupa Birliği'nde birleşik bir cephe içinde aktif olmalıyız” dedi.

Sosyal Demokrat Parti Milletvelili Erkki Tuomioja, Kaşıkçı'nın öldürülmesinden önce de Suudi Arabistan'a silah satışının yasaklanmasını istiyordu.

Tuomioja Finlandiya Haber Ajansı Yle'ye “Daha önceki hükümet döneminde Suudi Arabistan'a silah ihracatına karşlı çıktım. Ama o zaman parlamentonun çoğunluğu Savunma Bakanı ile aynı görüşteydi” açıklamasını yaptı.

Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle insanların silah ihracatına karşı çıkmaları gerektiğini söyleyen Tuomioja, ”Ama durum uzun süreden beri kötüydü. Örneğin Suudi Arabistan Yemen'deki vahşi savaşın öncülüğünü yapıyor” dedi.

Sorunun yasalardan ve yönetmenliklerden değil politikacıların değerlendirmelerinden kaynaklandığını söyledi.

FİNLANDİYA SİLAHLARININ 'ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİ' BULUNMUYOR!

Tartışmalara kişisel blogundan katılan Savunma Bakanı Jussi Niinistö, Finlandiya'nın ihraç ettiği materyallerin 'öldürücü etkisi' bulunmadığını, bundan dolayı da satışını durdurmak için bir neden olmadığını söyledi.

İngilizce yayın yapan New Now Finland haber sitesi, geçtiğimiz ay Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de Husilere karşı saldırılarında Finlandiya silahlarını kullanıldığını açıklamıştı.

Kaynak olarak da Sky News Arabia'da Ağustos ayında yayınlanan bir filmi göstermişti. Filmde Finlandiya'nın sattığı füzelerle donatılmış 2 adet Patria AMV zırlı aracının Yemen bayraklarının bulunduğu kontrol noktalarından geçtiği görülüyordu.