Finlandiya United Brotherhood çetesini yasaklıyor

Finlandiya'da polis ve savcı, ülkenin en tehlikeli suç örgütü olarak bilinen United Brotherhood'u yasaklanmasını istiyor.

Finlandiya'nın en tehlikeli ve yaygın organize suç örgütlerinden United Brotherhood (Birleşik Kardeşlik) çetesinin yasaklanması istemiyle açılan davanın ilk duruşması Östra Nyland İlk Mahkemesi'nde yapıldı.

Savcı, United Brotherhood'un Finlandiya'nın en tehlikeli suç örgütü olduğunu, uyuşturucu ticareti ve şiddet suçu işlediğini, ateşli silahlar kanununa muhalefet ettiğini belirterek yasaklanmasını istiyor.

Finlandiya'da polis ve savcı, ilk kez bir suç çetesinin yasaklanmasını talep ediyor. Bu nedenle mahkemenin vereceği karar aynı durumda olan çeteler için emsal olma özelliği taşıması bekleniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yılın eylül ayında örgüt hakkında sistematik suç işlediği gerekçesiyle United Brotherhood hakkında soruşturma başlatmış ve mahkemeye başvurarak kapatılmasını talep etmişti.

Davanın savcısı, United Brotherhood'un yanı sıra ona bağlı olarak çalışan alt örgütü Bad Union'un da suç örgütü olduğunu belirterek kapatılmasını istiyor.

ÖRGÜT ÇALIŞMALARINI DURDURDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI

Davanın görülmesine başlamadan birkaç gün önce United Brotherhood ve Bad Union, meydaya gönderdiği yazılı basın açıklamasında çalışmalarını sonlandırdığını ve kendilerini feshettiklerini duyurdu. Bu örgütlerin yerlerine onların devamı niteliğinde yeni bir oluşuma gitmeyeceklerini belirtti.

Ancak örgütlerin yasaklanması istemiyle açılan davanın duruşmasından hemen birkaç gün önce yapılan bu açıklama polis, medya ve kamuoyu tarafından kuşkuyla karşılandı.

Polis yetkilileri, örgütün çalışmalarını durdurduğunu açıklamasına rağmen mahkemenin örgütün yasaklanması için karar verme girişimlerini sürdüreceğini açıkladı.

Davanın çarşamba günü görülen ilk duruşmasında United Brotherhood ve Bad Union'un Avukatı Ilkka Ukkonen, her iki örgüt çalışmaların durdurduğunu gerekçe göstererek davanın düşürülmesini istedi. Ancak mahkeme bu talebi reddederek davanın görülmesine karar verdi.

SİSTEMATİK OLARAK SUÇ İŞLİYOR

Savcı Anna-Riikka Ruuth, United Brotherhood'un yasa ve geleneklere aykırı çalışmalar yürüttüğünü, 2010 yılında kurulmasından bu yana sistematik olarak suç işlediğini, haraç topladığını, tehdit, şiddete başvurduğunu, uyuşturucu ticareti yaptığını ve ateşli silahlar yasasını ihlal ettiğini belirterek yasaklanmasını istedi.

Hufvudstadsbladet gazetesine açıklamalar yapan Ruuth, United Brotherhood'un çalışmalarını durdurduğunu belirten açıklamasının çok geç ve örgütün mahkemenin yasaklama kararı vermesini engelleme amacıyla yapıldığını söyledi.

Başlatılan hukuk süreci açısından United Brotherhood'un açıklamasının bir değeri olmadığını belirten Ruuth, “Çalışmalarını eskiden olduğu gibi veya yeni bir adla sürdürmeleri olası. Bu nedenle mahkemenin kararı önemli” dedi.

Ruuth, Eylül ayında kapatılması için soruşturma açılmasına rağmen örgütün çalışmalarını devam ettirdiğine dikkat çekti.

Bu arada, Åbo yerleşim biriminde aralarında United Brotherhood'un üyelerinin de bulunduğu 20 kişi hakkında açılan bir başka davanın duruşmaları sürüyor. Örgüt, cezaevlerine uyuşturucu sokmak, gardiyanları tehdit etmek ve cezaevinde otorite kurmaya çalışmakla suçlanıyor.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında Finlandiya polisi, Helsinki, Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Lathis, Joensuu, Vanda, Borgå kentlerinde United Brotherhood'a yönelik gerçekleştirdiği operasyonda çetenin 20 civarında üyesini gözaltına almıştı. 150 silah, 55 kilo uyuşturucu ve 150 bin ecstasy uyuşturucu hapı ele geçirmişti.

ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİNİN SAYILARINDA ARTIŞ

2000 yılından bu yana Finlandiya'da organize suç örgütleri ve çetelerinin sayı ve faaliyetlerinde belirgin bir artış olduğu gözleniyor.

2000 yılında 3 kriminal örgüt ve onlara bağlı 9 grup bulunurken bu sayı geçtiğimiz yıl 8 suç örgütü ve altında çalışma yürüten 89 gruba yükseldi. Bu örgütlerin en büyükleri United Brotherhood, Bandidos, Cannonball. Bunlardan bazıları motosiklet çeteleri olarak biliniyor. Çete üyelerinin sayısının 800 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Çetelerin çalışma alanları da genişledi. 2000 yılında sadece büyük şehirlerde çalışma yürütürlerken son yıllarda kurdukları şubeler sayesinde ülkenin pek çok yerleşim birimine yayıldı.

United Brotherhood 2010 yılında üç küçük çetenin birleşmesiyle oluşturuldu. Katı bir hiyerarşinin hakim olduğu örgütün 100 civarında üyesi olduğu tahmin ediliyor.

POLİS ÇETE İŞBİRLİĞİ

Polislerin çetelerle işbirliği yaptığı Helsinki eski Narkotik Şube Müdürü Jari Aarnio'nun mahkemede yargılandığı 2018 yılında açığa çıkmıştı.

Bin kilo civarında haşhaşı Finlandiya'ya sokmakla suçlanan Aarnio, bir tanığın mahkemede ifade vermesini engellemek için United Brotherhood çeteleri devreye koymuş ve çeteler tanığı ölümle tehdit etmişti.

Aarnio, uyuşturucu ticareti yapmak ve görevi kötüye kullanmak suçlarından 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Aarnio'nun adı bir cinayet davasında da geçmişti. 12 Haziran 2002 günü Stockholm Arlanda Hava Limanı'nda gerçekleşen 44 milyon kronluk soygunun şüphelilerinden Volkan Uysal'ın çeteler tarafından infaz edilmesinde rolü olduğu öne sürülmüştü.

Cinayet suçundan yaşam boyu hapis cezasına çarptırılan Janna Rainen, 2018 yılında anılarını kaleme aldığı kitabında Ünsal'ı öldürme emrini Aarnio'nun arkadaşı olan United Brotherhood'ın lideri Kijo Viihunen'in verdiğini ve Aarnio'nun Ünsal'ın öldürüleceğinden haberi olduğunu yazmıştı. Ortaya çıkan bilgilerden sonra Aarnio tutuklanmıştı.