FKÖ Merkezi Konseyi: İsrail’i tanıma kararı askıya alınabilir

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkezi Konseyi, Filistin devletinin tanınmasına kadar İsrail’in devlet olarak tanınmasına ilişkin kararın askıya alınmasına onay verdi.

FKÖ’nün kilit roldeki organı olan Merkezi Konsey, FKÖ’nün İsrail’i tanıma kararını askıya almasına destek verileceğini duyurdu. Konsey’den yapılan açıklamada, Filistin halkının uluslararası alandaki temsilcisi olarak kabul edilen FKÖ ile Filistin Özerk Yönetimi’ne bu konuda yetki verildiği vurgulandı.

Merkezi Konsey’in kararının FKÖ tarafından da uygulanması halinde 1988 yılından bu yana İsrail’i devlet olarak tanıyan karar, askıya alınacak. Konsey, Filistin halkının devlet hakkının İsrail tarafından da tanınana kadar bu kararın geçerli olduğunu vurguladı.

Filistin ile İsrail arasında barış sürecinin yeniden başlatılmasına ilişkin çabalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz yıl Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı sonrasında tümüyle boşa çıkmıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, hafta sonunda yaptığı bir açıklamada, Trump’ın kararının Büyük Britanya’nın 1917 yılındaki Balfour Deklarasyonu’na benzetmişti.

O dönem henüz Osmanlı Devleti’nin elinde olan Filistin’e yönelik dönemin Britanya yönetimince yayınlanan deklarasyonda, Yahudilerin yurt edinme hakkına destek verilmişti.