Fransa, İslamcı dernek ve kurumlarla ‘mücadeleyi’ sertleştirecek

Radikal İslamcı çetelere destek veren grupların faaliyetlerinin yoğun olduğu ülkelerden Fransa’da hükümet, bu tür gruplara karşı önlemlerin yoğunlaştırılacağını duyurdu.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner tarafından yapılan açıklamada, valiliklere ülkedeki radikal İslamcılıkla daha fazla mücadele edilmesi talimatı verildiğini söyledi. Bu kapsamda farklı toplulukların çıkar veya değerlerini ‘cumhuriyet değerlerinin önüne koyan’ yapılarla mücadele edileceği savunuluyor.

İçişleri Bakanı’na göre, valiliklerden illerdeki kontrol ve denetimlerini sıklaştırmaları istendi. Bu amaçla ülkedeki 96 ilin valileri ile güvenlik ve şans eşitliğinden sorumlu vali yardımcılarının da katıldığı bir seminer düzenlendi. Valilerden özellikle radikal İslamcılara karşı var olan kanunların verdiği yetkilerin daha fazla kullanılması istendi.

Seminer sonrasında konuşan Castaner, İslamcılığın ‘anti-demokratik, anti-cumhuriyetçi ve toplum karşıtı’ bir siyasi proje olduğunun altını çizdi. Castaner, “İslamcılık, İslam’ın en büyük düşmanıdır” derken, Fransa’nın birçok şehrindeki bazı semtlerde cumhuriyet karşıtı oluşumlara izin verilemeyeceği uyarısında bulundu.

1,5 YILDA KAPATILANLARIN HİÇBİRİ İSLAMCI DEĞİL

Bakanlığın verdiği bilgilere göre Fransa’da geçtiğimiz yılın şubat ayından bu yana ülke genelinde ‘sorunlu’ olarak gösterilen 15 ayrı semtte sıkı kontroller gerçekleştirildi. Bu kapsamda içki satışının yapıldığı 133 yerin yanı sıra 13 ‘ibadethane’ kapatıldı. 4 ‘okul’ ile 9 ‘kültürel kurumun’ da kapatılanlar arasında olduğu bildirildi. Fakat 1,5 yılı aşkın sürede kapatılan kurumların hiçbirinin ‘İslamcılıkla’ suçlanmadığı ve tümünün yasadaki hukuki düzenlemelere uymadıkları için kapatıldıkları belirtiliyor.

MACRON SEÇİMLER KONUSUNDA UYARMIŞTI

İçişleri Bakanlığı’nın radikal İslamcılar ve ‘komünotarist’ olmakla suçlanan farklı halk veya grupların örgütlenmelerine karşı açıklaması, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaptığı uyarıdan sonra geldi. Macron, mart ayında yapılacak yerel seçimlere katılacak bazı listeler konusunda taviz verilmeyeceğini söylemişti.

Söz konusu listelerin bazıları 2014 yılında da gündeme gelmişti. AKP’nin Fransa’daki uzantıları olarak görülen bazı dernek ve kurumlar da özellikle Müslüman kimi yabancı kökenli bireyleri de katarak bağımsız listelerle seçimlere katılmıştı.