Fransa’da 1 Mayıs’ta 2,3 milyon kişi alanlara çıktı, 540 gözaltı

Fransa’da emeklilik reformuna karşı protestoların damgasını vurduğu 1 Mayıs eylemlerine sendikalara göre 2,3 milyon kişi katıldı. Birçok kentte şiddetli çatışmalar yaşandı.

Sendikalar bu 1 Mayıs’ta son 30 yılın tüm rekorlarını kırmayı öngörüyordu. 300’ü aşkın noktada gerçekleşen eylemlerde emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran Emmanuel Macron hükümeti protesto edildi.

Paris, Nantes, Toulouse, Bordeaux, Marsilya ve Lyon gibi büyük kentlerin yanısıra küçük kentlerde de katılımlar çok yoğun oldu.

CFT sendikası ülke genelinde 550 bini Paris’te olmak üzere 2,3 milyon kişinin alanlara çıktığını duyurdu.

2022 yılı ile kıyaslandığında altı ya da yedi kat daha yüksek bir katılıma denk geliyor. Hatta 2009’da sekiz sendikanın ortak yaptığı ve 1,2 milyon kişinin katıldığı 1 Mayıs eylemlerini dahi aştı.

Paris, Lyon ve Nantes kentlerinde şiddetli çatışmalar yaşandı. İçişleri Bakanlığı’na göre 406 polis ve jandarma yaralandı, 540 kişi gözaltına alındı. Yaralanan eylemcilere ilişkin bilgi verilmedi. Ancak sanal ağlarda yayınlanan görüntülerde çok sayıda eylemcinin polis şiddeti nedeniyle yaralandığı görülüyor. 

CFDT sendikası yöneticisi Laurent Berger, “Bu son bir direniş değil” dedi. Hükümet emeklilik reformunun Anayasa Konseyi tarafından nisan ortasında onaylanması ile “demokratik sürecin sonuna” geldiğini savunurken, sendikalar ve muhalif partiler reformun düşürülmesi için yeni hamlelere hazırlanıyor.