Fransa’da ‘adalet’ grevde

Fransa’da demiryolları ve havayolları çalışanlarından sonra adalet mekanizması da greve başladı.

Fransa’da yargıçlar, zabıt katipleri ve avukatlar, adalet sistemindeki reform projesine karşı greve başladı. Reform projesinin 18 Nisan’da Bakanlar Konseyi’ne sunulması bekleniyor.

Greve paralel olarak sendikaların çağrısı üzerine yürüyüşler de gerçekleşti. Protesto eylemlerinin en büyüğü Paris’te düzenlendi. Eylemciler “Nitelikli ve erişilebilir bir adalet için” yazılı pankart ardından yürüdü.

Eyleme Fransa’nın diğer kentlerinde de avukatlar katıldı. Çok sayıda baro, otobüslerle eylemcileri Paris’e taşıdı.

Ayrıca Nice kentinde süresiz grev nedeniyle mahkeme faaliyetleri geçen Perşembe gününden beri ağır bir şekilde aksıyor. Chalons-en-Champagne kentinde avukatlar greve giderken, Saintes kentinde de 87 baro avukatı, her haftanın iki günü grev kararı aldı.

Sendikal Yargıçlar Birliği, Yargıçlar Sendikası ve Fransa Avukatlar Sendikası, hükümetin reform projesinin zaten sefil bir bütçeye sahip olan adaleti aynı durumda tutmaya devam edeceğini kaydetti. Reform projesi, ceza prosedürü sivil prosedür, adaletin dijitalleştirilmesi, cezai reform gibi geniş bir alanda reform öngörüyor. Sendikalar, “Okunması imkansız, insani olmayan ve özelleştirilmiş bir adalet projesini reddediyoruz” dedi.

GREV DALGASI

Fransa’da Emmanuel Macron hükümetine karşı, ekonominin temel sektörlerinde haftalardır protesto eylemleri var. Ulusal Demiryolları Kuruluşu SNFC çalışanları, haftanın iki günü greve giderek, ulaşımı felç etti. Bir ayı aşkın bir süre devam etmesi beklenen grev, her gün şirkete 20 milyon euro zarar veriyor. Havayolları çalışanları da ücret artışı talebiyle son haftalarda bir çok kez greve gitti.

Nisan ayı içerisinde bir çok grev çağrısı var. Tüm mesleklerden 11 sendika yüzde 6’lık genel bir ücret artışı istiyor. Sendikalar Çarşamba günü, 17 ve 18 Nisan tarihlerinde ve 23-24 Nisan tarihlerinde de grev kararı aldı.