Fransa’da aşırı sağcıların zaferi

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Fransa ayağında açıklanan ilk sonuçlara göre Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birleşme yüzde 24’lük bir oranla önde gidiyor.

Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinde tamamlanan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde gözler aşırı sağcıların ne kadar oy alacağındaydı. Almanya’nın ardından Avrupa Parlamentosu (AP)’de en fazla parlamentere sahip olan Fransa’da sandıkların saat 20.00 ile kapanmasıyla aşırı sağcılar da ilk zaferini elde etmiş oldu.

Fransız BFMTV televizyonunun sandıkların kapanmasından sonra açıkladığı sonuçlara göre Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birleşme (Front National-FN) yüzde 24,2 oranında aldı. Böylelikle 2014’te gerçekleşen AP seçimlerinde aşırı sağcılar yüzde 24,8 oy olmuştu. Aşırı sağcılar oyunu az farkla korumayı başarırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi LREM (İlerleyen Cumhuriyet) ise yüzde 22 oranıyla ikinci oldu.

Fransa’nın ardından aşırı sağcılar ve milletçiler cephesinde gözlerin çevrildiği bir başka ülke ise İtalya. Sandıkların saat 23’te kapanacağı İtalya’da kimi anketlere göre İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin liderliğindeki aşırı milliyetçi Liga en az yüzde 30 oranında bir başarı elde edecek.

Fransa’dan Ulusal Birleşme, İtalya’dan Liga, Avusturya’dan FPÖ ve Hollanda’dan Geert Wilders liderliğindeki PVV Avrupa Parlamentosu’nda Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) grubunu oluşturuyor. ENF’nin 751 sandalyesi bulunan AP’de toplam 57 sandalyeyle temsil edileceği tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede Perşembe gününden bu yana 500 milyona yakın seçmen sandık başına çağrıldı. Avrupa Parlamentosu’nun 751 sandalyesi için milletvekillerinin belirleneceği seçimin ilk ayağı Hollanda ile İngiltere başladı ve 21 ülkede sandıkların kurulmasıyla sona erdi.