Fransa’da BAE veliahtı hakkında soruşturma

Fransız yargısının Yemen’deki iç savaşta yaşanan bazı işkencelerden dolayı Birleşik Arap Emirlikleri’nin veliaht prenslerinden Muhammed Bin Zayed hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi.

AFP’nin yargı kaynaklarına dayandırdığı iddiasına göre, Yemen’deki iç savaşta Şii Husi milislerine karşı Suudi Arabistan ile birlikte hareket eden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) prenslerinden biri aleyhine soruşturma açıldı. Soruşturmanın BAE’nin ana emirliği olan Abu Dabi’nin veliaht prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan hakkında açıldığı kaydedildi.

Soruşturmanın Paris’teki bir soruşturma hakimince Ekim 2019’da açıldığı ve Muhammed bin Zayed’in Yemen iç savaşındaki ‘işkence suçlarında suç ortağı’ olmakla suçlandığı öğrenildi. Ayrıca soruşturmanın biri Bin Zayed’in Paris’e resmi bir ziyarette bulunduğu Kasım 2018’de yapılan iki şikâyet nedeniyle açıldığı bilgisi verildi.

Şikâyette bulunan 6 Yemenlinin BAE ordu güçlerince kontrol edilen bir tutukevinde işkenceye maruz kaldıklarını iddia ettikleri de belirtiliyor.

Söz konusu soruşturmanın savaş ve insanlık suçlarında geçerli olan evrensellik ilkesi gereği ve Bin Zayed’in aynı zamanda BAE ordusunun en üst düzey komutanı olması nedeniyle açıldığı da verilen bilgiler arasında.