Fransa’da birçok sektördeki grev hayatı felç etti

Fransa’da demiryolları çalışanları, pilotlar, temizlik emekçileri ve enerji sektörü çalışanlarının grevi nedeniyle birçok kentte hayat felce uğrarken, emekçiler yarın da grevde olacak.

Başta demiryolu şirketi SNCF ile havayolu şirketi Air France’da olmak üzere birçok sektörde greve gidildi. Ülkedeki onlarca kentte temizlik emekçileri ile enerji sektöründe de grev vardı.

SNCF açıklamasına göre çalışanların üçte biri greve giderken, tren seferlerinde çalışan makinist ve kontrolörlerde bu oran üçte ikinin üzerine çıktı. Tren seferlerinin iptali nedeniyle istasyonlarda büyük yolcu yığılmaları yaşanırken, araç kullanımlarının fazlalığından dolayı başta Paris olmak üzere büyük kentlerde kilometrelerce uzunlukta araç kuyrukları oluştu.

BİRÇOK KENTTE ÇÖPLER YERDE KALDI

Temizlik emekçilerinin grevi nedeniyle Paris çevresindeki birçok kentte çöpler toplanamadı. Villejuif, Gentilly, Vitry ve Arcueil kentlerinde çöpler hiç toplanmazken, onlarca diğer belediyede ise sadece çok düşük oranda hizmet verilebildi.

Grev vesilesiyle on binlerce çalışan da gösterilerle hak taleplerini haykırdı. Başkent Paris’in yanı sıra Lyon, Marsilya, Lille, Montpeiller ve Nantes gibi büyük şehirlerde binlerce kişinin katılımıyla yürüyüşler düzenlendi.

Eylemlere Fransız Komünist Partisi (PCF), Sol Parti (PG) gibi birçok sol muhalif parti ve hareket destek verirken, 2017 seçimlerinde solun cumhurbaşkanlığı adayı olan Jean-Luc Mélenchon ile diğer birçok siyasetçi de eylemlerde yerini aldı.

YARIN VE PERŞEMBE DE ETKİLİ OLACAK

Demiryolu şirketi SNCF’den yapılan açıklamada, grevlerin yarın da devam etmesi nedeniyle seferlerdeki aksamaların ‘bugüne benzer düzeyde’ olacağı uyarısı yapıldı. Grevlerin birçok kentte Perşembe günü de yapılması planlanıyor.

ÇALIŞANLAR NE İSTİYOR?

Demiryolları kuruluşu SNCF çalışanları, bu alanda hükümetin yapmak istediği reformu protesto ediyor. Hükümet reformu, kamu kuruluşu olan SNCF’in özelleştirilmesinin bir aşaması olarak görülüyor. Yasa tasarısı, demiryolu ağını rakip şirketlere açmayı, SNCF’in statüsünü değiştirmeyi ve gelecekteki çalışanlar için mevcut çalışma statüsünün ortadan kaldırılmasını öngörüyor.

Fransa havayollarında ise, 10 Nisan ve 11 Nisan tarihlerinde de grev öngörülüyor. Havayollarında aktif olan 11 sendika, 2018 yılı için programlanan yüzde 1 zammın çok düşük olduğunu belirterek, yüzde 6’lık bir genel artış talep ediyorlar.

Temizlik işçileri, atık temizliği alanında genel grev yapıyor. CGT sendikal federasyonlarının çağrısı üzerine yapılan grevde, “ulusal kamu atık servisi” kurulması ve bu çerçevede sektör çalışanlarına “kamu statüsü” verilmesi isteniyor. Bu talepler ışığında, temizlik sektörünün zahmetli bir iş olduğunun kabul edilmesi ve işçilerin tümüne tam emeklilik imkanı tanınması amaçlanıyor.

Enerji sektöründe de gaz ve elektrik pazarının özelleştirilmesine son verilmesi ve tüm sektör çalışanlarına “enerji uzmanı statüsü” verilmesi talep ediliyor.