Fransa’da çalışanlar bugün de emeklilik reformuna karşı eylemde

Fransa’da geçtiğimiz Perşembe’den bu yana hükümetin emeklilik reform tasarısını geri çekmesi için eylemde olan çalışanlar, bugün de eylemlerine devam edecek.

Liberal ‘reform’ politikalarına ısrar eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Edouard Philippe, emeklilik yasalarını ‘puan sistemine’ göre yeniden düzenlemeye ilişkin projesini yarın (Çarşamba) açıklayacak. Milyonlarca çalışanın bugünkünden çok daha düşük düzeyde maaşlara mahkûm edileceği tahmin edilen ‘emeklilik reformuyla’ on yıllardır var olan 40 civarındaki farklı emeklilik kasasının da birleştirilmesi hedefleniyor.

ULAŞIMDAKİ GREV 6’NCI GÜNÜNDE DE SÜRECEK

5 Aralık’ta neredeyse tüm sektörlerden milyonlarca çalışanın iş bırakmasıyla başlayan eylemlilikler, bugün de özellikle ulaşım sektöründeki grevle devam edecek. Ulusal çaptaki grevlere öğrenciler ve gençlerin yanı sıra çok sayıda meslek grubundan emekçiler de destek veriyor.

CGT, FO ve FSU gibi birçok sendikanın çağrısıyla gidilecek grev eylemine demiryolları şirketi SNCF’nin yanı sıra Paris ile banliyölerini içeren Ile-de-France bölgesinin ulaşım ağını yöneten RATP şirketinin on binlerce çalışanı katılacak.

BİRÇOK SEKTÖRDEN KATILIM OLACAK

Birçok tren hattının yanı sıra RATP seferlerinin sadece kısmen yapılacağı greve sağlık çalışanları da katılacak. Hastanelerde görevli doktorların yanı sıra milyonlarca emekliyi temsil eden 8 farklı kuruluştan da bugün düzenlenecek eylemlere katılma çağrısı yapıldı.

Ulusal eylem günü kapsamında Fransa’nın 250 ayrı şehrinde gösteriler düzenlenecek. Sendikalar, en az 800 bin kişinin katıldığı 5 Aralık’takine benzer bir katılım hedefliyor.