Fransa’da emeklilik reformuna karşı direniş sürüyor

Fransa’da ikinci ayını geride bırakan emeklilik reformu planlarına karşı halkın tepkisi, son haftadaki kısmi sessizlikten sonra yeniden yükseliyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un tüm tepkilere rağmen geri çekmemekte ısrar ettiği emeklilik reformuna karşı tepkiler devam ediyor.

Dün ülke genelinde yapılan eylemlere polise göre 121 bin kişi katılırken, bu sayının 15 bin kadarını Paris’teki eylemciler oluşturuyordu.

Sendikalara göre ise, 5 Aralık’tan bu yana dokuzuncu ulusal çaptaki eylem gününde sadece başkent Paris’te 130 bin kişi toplandı.

Ancak polis verilerine göre dahi ülke genelindeki eylemlere katılımda geçtiğimiz haftaya oranla katılımda yüzde 10’luk bir artış söz konusu. 5 Aralık’tan bu yana süren eylemler kapsamında başta demiryolu şirketi SNCF olmak üzere toplu taşıma sektöründe grevler devam ediyor.

CİDDİ MAAŞ KAYIPLARINA RAĞMEN DİRENİYORLAR

Her ne kadar üç hafta öncesine oranla grev ve yürüyüşlere katılımın düştüğü savunulsa da yüz binlerce emekçinin önemli maaş kayıplarına rağmen direndiği bildiriliyor. Dünkü eylemlere katılan emekçilerin birçoğunun Aralık ve Ocak ayındaki grev ve yürüyüşlere katılabilmek için iş bıraktıkları ve binlerce Euro’ya varan maaş kaybı yaşadıkları öğrenildi.

Hükümetin henüz ciddi oranda geri atmayı reddettiği reforma karşı eylemlerin süresinin uzaması nedeniyle katılımın ilk haftalara oranla düşük kalması normal.

Emeklilik reformu projesiyle halen var olan ve 62 yaşından itibaren emekliliğe imkân veren sistem değiştirilmek isteniyor. Yeni sistemde emeklilik yaşının en az 64’e çıkarılması ve çalışılan her yıl için 4 olan çeyrek sayısı uygulaması ile en 25 yıllık maaşın baz alındığı hesaplama yöntemine son veriliyor. Mevcut sistemde çeyrek yıl sayılarına ek olarak çalışanların en iyi maaş aldıkları 25 yılın ortalaması da emeklilik maaşı hesaplamasına dahili ediliyor.