Fransa’da ‘Filistin’i savunma’ iddiasındaki kuruluş kapatılıyor

Geçtiğimiz Cuma günü bir öğretmenin başı kesilerek katledildiği Fransa’da, aralarında ‘Şeyh Yasin Kolektifi’nin de olduğu çok sayıda radikal İslam bağlantılı kuruluş kapatılacak.

16 Ekim’de Conflans-Sainte-Honorine’de tarih öğretmeni Samuel Paty’ye saldıran Çeçen asıllı bir mülteci, öldürdüğü öğretmenin başını kesmişti. Olay sonrasında polisin öldürdüğü 18 yaşındaki Çeçen’in bağlantıları üzerine araştırmalar sürerken, ülke genelinde radikal İslamcı ve laiklik karşıtı kesimlere yönelik operasyonların süreceği vurgulandı.

Dün radikal İslamcılarla mücadeleye dair bir toplantıdan sonra konuşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, daha önce sinyalleri verilen kapatılacak kuruluşlara dair detaylar verdi. Macron, Hamas’ın eski lideri Şeyh Yasin’in adını kullanan bir kolektifin de kapatılacağını duyurdu.

“Conflans-Sainte-Honorine saldırısı sonrasında daha önce başlatılan (operasyonları) daha da arttıracağız” diyen Macron, çok sayıda organizasyon ve kişiye yönelik operasyonların süreceğini vurguladı. Macron, Şeyh Yasin Kolektifi adlı kuruluşun da bugünkü Bakanlar Kurulu’nda yasaklanacağını belirtti.

“Söylenecekleri söyledik. Kötünün kim olduğunu belirttik” diyen Macron, 2 Ekim’de Mureaux’daki radikal İslamcı kuruluşlara yönelik başlatılan operasyonların da yürüttükleri stratejinin başlangıcı olduğunu söyledi.

Fransa’da Temmuz ayında göreve getirilen İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Macron’un radikal İslamcılar ile suçlarla mücadele konusunda sert bir çizgi izleyeceğinin ilk işareti olarak görülmüştü.

Geçtiğimiz hafta katledilen Samuel Paty adlı öğretmenin başının kesilmesi sonrasında ülke genelinde büyük mitingler düzenlenirken, bugün için de ulusal yas ilan edilmişti.