Fransa’da fiyat artışlarındaki keyfiyete 'soruşturma' talebi

Fransa’da parlamentodaki birçok siyasi grup, enflasyonun gerçek nedenleri ve keyfi uygulamalara karşı parlamenter soruşturma istedi.

Son seçimlerde parlamentoya ikinci büyük güç olarak giren sol parti koalisyonu Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği (Nupes), fiyat artışlarına ilişkin bir soruşturma komisyonu kurulmasını talep etti. Nupes, çok uluslu büyük şirketlerin fiyat artışları ve spekülasyonlardaki rolüne dikkat çekti.

Aşırı sağcı RN partisi de “fiyat artışlarının kontrol dışına çıktığı” tepkisinde bulunarak, “kriz faydacılarına” karşı mücadelenin yetersiz olduğunu belirtti. Aşırı sağcı parti, “enflasyonun gerçek nedenleri” ve “durumu ağırlaştıran keyfi uygulamalara” ilişkin parlamenter soruşturma komisyonu kurulması için önerge verdi.

Senato’da da birçok siyasi grup fiyat artışları konusunda çalışma istedi. Komünist, Cumhuriyetçi, Vatandaş ve Ekolojist Grubu (CRCE), “enflasyonun kökenlerine ilişkin bilgi misyonu” oluşturulmasını önerdi. Senato Ekonomik İşleri Komisyonu, “alım gücü ve büyük tüketim ürünlerindeki fiyat artışlarının nedenlerini” gündemlerine aldıklarını duyurdu.

Senato kaynaklarına göre bir soruşturma komisyonu kurmak çok uzun süre alacağından çalışma misyonu başlatmanın daha uygun olacağını düşünüyor.

Son aylarda gıda ürünlerinin fiyatlarında büyük artışlar yaşandı. Haziran ayı itibariyle, yıllık bazda enflasyon yüzde 5,7 oranında arttı. 2008 yılından bu yana en yüksek düzeyi ifade ediyor.